Holmsland:
Historie
Man ved, at Holmsland har været beboet helt fra den ældre stenalder, men det var først i den yngre stenalder, at de første bønder slår sig ned på Holmslands frugtbare jord. Man kan på museet i Ringkøbing se en del økser, som er fundet på området.
Der er også fundet en flitsegl i Gammel Sogn og ved Ny Sogn kirke en stenkiste med nogle få skeletrester, en bøjlenål, to bronzeknapper og en 65 cm lang sværdklinge fra ældre bronzealder. I Sønderby er fra yngre bronzealder fundet en spiraloprullet fingerring i bronze. Man ved, at Natonalmuseet har registreret 9 gravhøje i Gl. Sogn og 5 i Ny Sogn, men i dag der kun Tueshøj tilbage.
Holmsland var et perfekt opholdssted for vikingerne. Jorden kunne dyrkes, og på fjorden kunne fanges fisk, og man kunne sejle fra Vesterhavet ind gennem fjorden til stedet. Man ved, at vikingerne kom dertil, handlede og bosatte sig.
Man har fundet en boplads fra jernalderen ved Nørre Røjklit. Den er blevet udgravet, og der var tydelige spor, som viser, at jorden blev dyrket. Der blev fundet lerkar og spor af byg, hvede, spergel, pileurt og gåsefod. Man har også fundet sænkesten til fiskenet, som afslører, at beboerne her har været ivrige fjordfiskere. Der blev også fundet en stenbelagt vej fra Jernalderen plus en guldamulet fra ældre jernalder.
Holmslandkortet er fra omkring år 1650 og originalen er ophængt i Herning Kongrescenter
På det gamle kort kan man se, at Holmsland var en ø. På kortet står der ”Holmen landt”. Holmsland var omgivet af vand på alle sider, mod øst Vonå, mod nord og syd henholdsvis Stadil og Ringkøbing Fjord og mod vest var Holmsland tidligere adskilt fra Klitten af et strømløb, Holmsland Sande, der forbandt de ovennævnte fjorde. Over disse sande førte et vadested, som blev benyttet, når man skulle fra Klitten til Holmsland.
Ud over de to sognenavne, Nysogn og Gammelsogn og Synderviig er nævnt to gårdnavne, nemlig herregården Søgaard, og Proustgaard
En del af mine forfædre var fæstebønder under Søgaard og senere
selvejere.
links:
www.huguenot.dk
www.jhagenhansen.dk
www.sm1.dk
En gren af min farmors slægt stammer dette område.
Navne som Kloster, Nørre Røjklit, Sønder Røjklit optræder mange steder.
Slægten har haft tilknytning til både Gammel Sogn og Nysogn.
I Gammel Sogn støder jeg på navne som: Bollerup, Bøndergårde, Esbogårde, Gammelsogn, Harbogårde, Ledgårde, Mogensgårde, Brøllund og Strandgård.
Gammel Sogn Kirke stod færdigbygget ca. 1170 med kor og skib, og den er i sin helhed et fremragende eksempel på en sammenhængende bygningskonstruktion fra romansk tid. Døbefont og alter er de oprindelige. Altertavlen går tilbage til 1700 tallet. Prædikestolen er fra år 1600 og beskrevet som "gjort af 2 snedkere i 25 dage".
Kirkeskibet blev i 1920 skænket til kirken af familien Iversen, stammende fra "Lille Strandgård" i Gl. Sogn.
Kalkmalerierne:
Kirkens ældste kalkmaleri er fra ca. 1170 og befinder sig på nordmuren mod vest. Kalkmaleriet på triumfvæggen er fra ca. 1200.
Tårnet, som er en middelalderlig tilbygning, tjente førhen som sømærke. Tårn og spir var oprindelig 20 alen (ca. 12 m.) højere.
Kirkeklokken er af malm. Den indebærer inskriptionen: Giv fred Herre, i vore dage og med Guds hjælp, støbt af mig, Hans Siop, Hamburg 1611.
Bemærk: I det sydøstlige hjørne ses rester af gamle tuegrave, som klitboerne benyttede sig af. De kom sejlende til kirken med deres afdøde, som blev båret til kirkegården på ligbåre
Ny Kirke ligger i Kloster. Den er opført ca. 1225 af mursten med både romantiske og gotiske træk og hører til blandt de største landsbykirker i Danmark. Omkring 1450 blev den udvidet med dobbelte korsarme i nord og syd.
Fattigblokken i koret er fra 1700-tallet og bærer indskriften: Giv efter ævne, hvad du kand, og rek de Arme Hjælpens Haand.
I nordre korsarm er anbragt resterne fra sandstensepitafium over Krabbe, en af herregården Søgaard og kirkens tidligere ejere.
Lidt historie:
I nærheden af korets sydøstre hjørne er der bevaret en gravplade af metal over en ung kvinde. Det fortælles, af hun døde af kærlighed og kærestesorg, da hun under gudstjenesten inde i kirken hørte præsten lyse til ægteskab mellem hendes trolovede og en anden kvinde.
Ved det østlige stendige gemmes resterne af Anne Marie Seier, der blev kaldt Skarnskvinden. Hun døde januar 1733 i barselseng efter i dølgsmål at have født og derefter ombragt sit nyfødte barn. Hun blev begravet på Ny sogn kirkegård, men ved en retssag efter hendes død, bestemte retten i Viborg den 22. april samme år, at hendes jordiske rester skulle optages af rakkeren og nedgraves i en høj uden for kirkegården, og en stage derhos sættes med stenhob. Resterne efter hende blev fundet under markarbejde i 1953, og disse blev igen nedsat i indviet jord. En sen efterkommer af Anne Marie Seiers slægt har senere sat en gravsten over hende.
Ved det østlige dige finder man en række grave for faldne soldater fra 1. og 2. verdenskrig, samt en række søfolk omkommet ved kysten.
Til Nysogn hører bla. følgende destinationer, som slægten har haft tilhørsforhold til:
Min tilgang til slægten fra Kloster:
nr.1. Elna Birgit Hagen f. Larsen,
nr.2.Johan Larsen, 1895- 1969,
nr. 5. Mette Kirstine Larsen, 1857-1928,
nr. 11. Karen Laursdatter, 1812- 1886
Min fars mors familie stammede fra Ringkøbing området mellem Vesterhavet, Stadil Fjord og Ringkøbing Fjord. Jeg støder på navnet Kloster og Gadegaard, da jeg finder ud af, at min oldemor er født i Kloster, men også navnene Brøllund, Slot og Vejlgaard gentager sig.
Ny_Gl_Sogn_1732-76_Daab.pdf (hammerum-herred.dk)
https:/Ny_Gl_Sogn_1777-1815_Daab.pdf (hammerum-herred.dk)
https://hammerum-herred.dk/kirkeboeger/ny_sogn/Ny_Gl_Sogn_1732-76_Trol.pdf
https://hammerum-herred.dk/kirkeboeger/ny_sogn/Ny_Gl_Sogn_1777-1815_Trol.pdf
https://hammerum-herred.dk/kirkeboeger/ny_sogn/Ny_Gl_Sogn_1732-76_Begr.pdf
https://hammerum-herred.dk/kirkeboeger/ny_sogn/Ny_Gl_Sogn_1777-1815_Begr.pdf
De fleste gårde i ældre tid hørte under Søgaard som var en Hovedgaard, der oprindelig tilhørte Søren Stygge 1497. Efter ham fulgte Niels Stygge i 1580. Senere blev gården overtaget af Hans Krabbe, † 1647, og Fru Christence Juul († 1659). Herefter er der en del udskiftninger af ejere.
I 1830 blev Godset bortsolgt — hele Klitten, som hørte til Søgaarden, blev købt, beboerne og selve gården købtes af Morten Vejlgaard, som udparcellerede den. Den gamle Hovedbygning, der bestod af 3 Længer, nedbrødes af Morten Vejlgaard; den store Lade bygning, der var den sidste rest, brændte ved Lynnedslag 1844.
Borggården, der har været omgiven af volde og grave blev udjævnet af Vejlgaards Søn.
Jeg har her startet med min oldemor:
nr. 11. Karen Laursdatter, der stammede fra Gadgaard i Kloster og går tilbage i tiden fra hende. Hun blev gift med min oldefar Lars Sahlholdt Christensen fra Gjellerup.
En anden datter fra Gadegaard i kloster blev gift med ejeren af Søgaard: Morten Vejlgaard.
På hendes gravsten på Kloster Kirkegaard står der:
Herunder gjemmes det jordiske af salig Anne Kierstine Lauridsdatter født i Gadgaard 1787, død i Søgaard 1837 i hendes alders 50. tyvende aar. Søde Jesus frelser blid, stærk er han i nød og strid.
Min oldefar og oldemor: Lars Sahlholt Christensen og Karen Laursdatter (Larsdatter)
nr. 10.
Lars Sahlholt Christensen, også kaldet Lars Gadgaard blev født i 1805.
Han blev døbt d. 17. marts 1805 nærmere beskrevet i kirkebogen d. 3. søndag i faste var Christen Jensen i Trælund og hustru Mette Kirstine Nielsdatter af Birk og deres søn i kirken og blev kaldt Lars Salholdt.
faddere: Christian Jensen og hustru af Frølund, Lars Nielsen af Lyngholm i Ikast sogn og Peder Olsen af Birk og Ole Christensens hustru af Birk, Anders Kiergaards pige Kirsten Marie Larsdatter af Birk holdt barnet over dåben
Søskende: Bror til Anne Christensdatter; Niels Salholdt Christensen og Jens Christensen
Mand: Lars Sahlholdt Christensen
Født: 1805 i Birk
Døbt: 17 mar 1805 i Gjellerup kirke
Konfirmeret: 29 apr 1821 i Gjellerup kirke
Gift d. 30. oktober 1845 med Karen Laursdatter.
Død: 4. maj 1864 i Birk
begravet d. 11. maj 1864 på Gjellerup Kirkegård.
Hans far: Christen Jensen Frølund: nr. 20
Hans mor: Mette Kirstine Nielsdatter: nr. 21
Gift 1. gang d. 22 nov 1839 i Gjellerup kirke. I dette ægteskab var der ingen børn.
Hustru: Karen Pedersdatter
Født: ca. 1 maj 1815 i Skoubye
Døbt: 2 maj 1815 i hjemmet, fremstillet 15 maj 1815 i Gjellerup
Konfirmeret: 18. april 1830 i Gjellerup Kirke med karaktererne godt og mgodt
Viet: d. 22. nov. 1839
Død: 5. april 1845 i Birk Vestermark
Begravet: 13. april 1845 i Gjellerup kirkegård
Note: Hun er datter af Peder Laustsen Nørum og hustru Bennet Thomasdatter, boelsfolk i Skoubye.
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Skovbye, et Huus, 16, FT-1840, C4254
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Lars Sahlholdt Christensen 37 Gift Huusmand
Karen Pedersdatter 26 Gift hans Kone
Peder Laursen Nørrum 62 Gift Aftægtsmand
Bennet Thomasdatter 66 Gift hans Kone
Gift 2. gang med Karen Laursdatter d. 30. oktober 1845. Utroligt nok er et af vidnerne hans tidligere svigerfar Peder Laustsen Nørum. Det andet vidne er Lars Laustsen Gade, der er hans nye svigerfar. Han er forpagter af præstegården i Gjellerup.
Folketælling 1845: nr. 102. et huus
Lars Sahlholdt Christensen, 35 år, gift, husmand
Karen Pedersdatter, 30 år, gift, hans kone
Peder Laursen, 68 år, aftægtsmand
Anna Andersdatter, hans kone
( Peder Laursen Nørrum blev gift med sin 1. kone Bennet Thomasdatter d. 10. december 1799 i Gjellerup Kirke. Han døde i Fattighuset i Gjellerup som 84 årig d. 3. december 1862. Hans kone døde d. 27. september 1844 og bliver begravet d. 4. oktober 1844 i Gjellerup.
Peder Laursen Nørum blev gift 2. gang med Anna Andersdatter d. 30. december 1844. Peder (1778- 1862), Bennet ( 1774-1844)
Folketælling 1850: Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Birk
Lars Sahlholdt Christensen, 45, gift, husmand, husfader, her i sognet
Karen Laursdatter, 38, gift, hans kone, Nysogn
Karen Kirstine, 4, ugift, deres barn, her i sognet
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Birk, Et huus, 24.1, FT-1860
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv:
Fødested:
Lars Salholdt 55 Gift Jordbruger Her i Sognet
Karen Lauridsen 48 Gift Hans kone Holmsland
Ane Larsen 10 Ugift Deres børn Her i Sognet
Mette Larsen 9 Ugift Deres
børn Her i Sognet
Maren Larsen 5 Ugift Deres børn Her i Sognet
Mette Kirstine Larsen 5 Ugift Deres børn Her i Sognet (MK er født i 1857, så hun kan kun være
3 år.)
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Birk by, -, 38, FT-1870, D3362
Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Lars Christensen
44 Gift Huusfader Jordbruger Ikast
Karen Christensen 55 Gift Huusmoder Holmsland
Mette Kirstine Larsen 12 Ugift Barn Gjellerup
Ane Kirstine Larsen 8 Ugift Barn Nevling
2. kone Karen Larsdatter f. 23. august 1812 i Gadgaard i Nysogn. Hun døde d. 10. februar 1886 i Birk, Gjellerup.
Hendes forældre var Lars Larsen Gade nr. 22 og Ane Jensdatter nr. 23
Børn:
1. Peder Christian Larsen født d. 9. december 1848, hjemmedøbt d. 22. december 1848 p.g.a. sygdom. Han dør d. 13. januar 1849 og bliver begravet d. 21. januar 1849, før dåben kan blive publiceret i kirken.
2. Karen Kirstine Larsen, født d. 6 jan. 1847 i Gjellerup, hjemmedøbt af skolelærere Lebech 18. januar 1847, fremstillet i kirken d. 5. april 1847. Død d. 19. sep 1941 i Gl. Mølle, Videbæk, hendes mand var Mads Pedersen
3. Peder Christian Larsen, født d. 9. dec. 1848 i Gjellerup, hjemmedøbt d. 22. december 1848 p.g.a. sygdom, død d. 13. januar 1849 før han kunne fremstilles i kirken.
4. Ane Larsen, født d. 26 feb.1850 i Gjellerup, hjemmedøbt d. 5. marts 1850, fremstillet i kirken d. 24. marts 1850.
5. Mette Larsen, født 21 nov. 1851 i Gjellerup, døbt d. 14. dec. 1851, gift d. 6. nov. 1877 i Gjellerup, død d.17. sep. 1922 Gjellerup, hendes mand var Frederik Lauridsen Damholdt
6. Maren Larsen, født d.11 sep. 1854 i Gjellerup, hjemmedøbt 25. sept.1854, fremstillet 6. april 1855, Maren døde som 13 årig d. 6. okt. 1866 og blev begravet i Gjellerup d. 17. okt. 1851.
7. Mette Kirstine Larsen, født 1.sep.1857 i Gjellerup, gift med Christen Larsen d. 11. november 1883, død 12. dec. 1928 i Hammerum, Gjellerup (Min farmor)
Søskende:
1815–1890
1817–1889
1819–1876
1821–1898
1825–1859
Efter Lars Sahlholts død gifter Karen sig med Lars kristensen, der stammer fra Ikast. Han var enkemand og bosat i Birk. Han var 41 år. Hun var 52 år. Hun var vaccineret af Kristen Nysogn d. 25. juli 1834. Der foreligger skifteretsattest af 30. oktober 1867.
Lars Kristensen var vaccineret 25. juli 1834 af Kjær. Der foreligger attest fra skifteretten af 30. oktober 1867. Forloverne var gårdmand P. Pallesen Flø og aftægtsmand Knud Uglsø Larsen begge i Birk.
Gjellerup, Birk By, , Et Hus, 6 F1, FT-1880
Lars Kristensen, 53 , Gift, Husfader, lever af sin Jordlod, , Ikast Sogn Ringkjøbing Amt
Karen Lavridsen, 67 , Gift, Hans Hustru, , Nye Sogn Ringkjøbing Amt
Ane Larsen, 29 , Ugift, Deres Børn, , Her i Sognet [Gjellerup]
Mette Kirstine Larsen, 22 , Ugift, Deres Børn, , Her i Sognet [Gjellerup]
nr. 11.
Karen Larsdatter (Lauridsdatter)
Karen Larsdatter er født i Kloster, men flytter sammen med sine forældre og søskende til Gjellerup, hvor Karen bliver gift med min oldefar Lars Sahlholt Christensen
Født: 23 aug 1812 i Gadegaarde, Nysogn
Døbt: i Nysogn kirke
Konfirmeret i Nysogn d.1. søndag efter Påske i 1827 (22. april 1827).
Gift 1. gang d. 30. oktober 1845 i Gjellerup kirke med Lars Salholt Christensen (også kaldt Lars Gadegaard).
Vidner var:
Peder Laustsen Nørum. Det andet vidne er Lars Laustsen Gade.
gigt 2. gang med: Lars Christensen, Birk, Gjellerup, 10.12.1867 i Gjellerup, født i 1826 i Ikast, Han er enkemand ved vielsen.
død: 10. februar 1886 i Birk, Gjellerup
begravet: 18. februar 1886 på Gjellerup
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Hind, Nysogn, Synder Baandsbye, , 6, FT-1801, B6596
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Lars Larsen 41 Gift Huusbonde Bonde og gaardbeboer
Karen Kristensdatter 46 Gift Hans kone
Lars Larsen 15 Ugift Deres børn
Ane Kirstine
Larsdatter 14 Ugift Deres børn
Ane Larsdatter 12 Ugift Deres børn
Mariane Larsdatter 11 Ugift Deres børn
Sophie Larsdatter 9
Ugift Deres børn
Kristen Larsen 5 Ugift Deres børn
Iver Larsen 3 Ugift Deres børn
Anne Larsdatter 47 Ugift Huusbondens
søster
Hun er født i Nysogn på Holmsland.
Hendes bror Lars Chr. Larsen, født 1819 på Holmsland er konfirmeret d.14/4-1831 i Gjellerup kirke. Familien var kommet til Gjellerup umiddelbart forinden.
Hendes søster Maren, f. 1824 i Ny sogn, er konfirmeret d. 7/4-1839 i Gjellerup kirke.
Datter af Lars Laustsen Gade, 64 år i 1850 og hustru Ane Jensdatter, 64 år i 1850, er forpagtere på Præstegården i Gjellerup. De er begge født i Nye sogn.
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Birk, , 167 F1, FT-1850, B8257
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Lars Sahlholdt Christensen 45 Gift huusmand, Huusfader Her i Sognet
Karen Lauridsdatter 38 Gift hans Kone Nysogn
Karen Kirstine - 4 Ugift deres Datter Her
i Sognet
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Birk, Et huus, 24.1, FT-1860
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Lars Salholdt 55
Gift Jordbruger Her i Sognet
Karen Lauridsen 48 Gift Hans kone Holmsland
Ane Larsen 10 Ugift Deres børn Her i Sognet
Mette Larsen 9 Ugift Deres børn Her i Sognet
Maren
Larsen 5 Ugift Deres børn Her i Sognet
Mette Kirstine Larsen 5 Ugift Deres børn Her i Sognet (MK er født i 1857, så hun kan kun være 3 år.)
Gjellerup, Birk By, , Et Hus, 6 F1, FT-1880
Lars Kristensen, 53 , Gift, Husfader, lever af sin Jordlod, , Ikast Sogn Ringkjøbing Amt
Karen Lavridsen, 67 , Gift, Hans Hustru, , Nye Sogn Ringkjøbing Amt
Ane
Larsen, 29 , Ugift, Deres Børn, , Her i Sognet [Gjellerup]
Mette Kirstine Larsen, 22 , Ugift, Deres Børn, , Her i Sognet [Gjellerup]
Karens forældre var: Min tip- oldefar og tipoldemor
nr. 22 og nr. 23.
Laust Laustsen Gade (Gadgaard) eller Lars larsen Gade og Ane Jensdatter.
Lars Larsen Gade
født 1786 i Gadgaard, Nysogn
gift: 1811 i Nysogn
Død: 02 JUN 1867 i Gjellerup
Far: Lars Larsen Gade
Mor: Karen Christensdatter
Han købte sin fødegård, Gadgård 1815 og solgte den i 1831 til Anders Pedersen, No, (tinglæst 20/6 1832), der skulle give aftægt til sælgerens far.
I 1834 er familien i Lundby, Gjellerup som forpagter af præstegården.
Fundet via lægdsrulle. 1825 lægd 52, Lars Larsen nr, 3-3, 39 år, sønnerne: Lars 58-51, 11 år, Jens Kr. 76-69, 9 år, Lars Kr. 93-84, 7 år, Jens 118-107, 5 år. 1832 overført til lægd 22 (Gjellerup): i s.rækkef. 408-340, 409-341, 410-342, 411-343,
Gjellerup, Lund Bye, , Præstegaarden, 9, FT-1834
Lorentz Peter Hansen, 69, Gift, Sognepræst for Gjellerup og Sunds Sogne, Ane Marie Lund, 50 , Gift, hans Kone,
Hans Thomsen Hansen, 33, Gift, Deres Børn, Candit. Pharmacie. Svag af helbred i forskellige Grader,
Ingeborg Hansen, 23, Ugift, deres Børn,
Christiane Terkildline Hansen, 17, Ugift, deres Børn,
Kirsten Pedersdatter Heedehuus, 23, Ugift, Tjenestepige,
Laust Laustsen Gade, 49, Gift, Forpagter af Præstegaarden,
Ane Jensdatter, 49, Gift, hans Kone,
Karen Laustdatter, 21, Ugift, deres Børn,
Laust Laustsen, 20, Ugift, deres Børn,
Jens Christian Laustsen, 7 , Ugift, deres Børn,
Laust Christian Laustsen, 16, Ugift, deres Børn,
Jens Laustsen, 14, Ugift, deres Børn,
Maren Laustdatter, 9, Ugift, deres Børn,
Jens Hansen Trøstrup, 29, Ugift, Tjenestefolk,
Birte Nielsdatter Bollerup, 23, Ugift, Tjenestefolk,
Christine Pedersdatter, 19, Ugift, Tjenestefolk,
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Gjelleruplund, Præstegaarden, 75 F2, FT-1840, C4254
Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Laust Laustsen Gade, 54, Gift, Forpagter af Præstegaarden
Ane Jensdatter, 54, Gift, hans Kone
Jens Christian Laustsen, 23, Ugift, deres Børn
Maren Laustdatter, 16, Ugift, deres Børn
Mariane Jensdatter, 2, Ugift, Pleiebarn
Anders Christian Mortensen, 23, Ugift, Tjenestefolk
Jens Peter Sørensen, 15, Ugift, Tjenestefolk
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Lund Bye, , Præstegaarden, 1, FT-1845
Hans Peter Hubertz, 75, Gift, sognepræst for Gjellerup og Sunds sogne, Albæk sogn, Hjørring amt
Ane Cecilie Brøisner, 61, Gift, , hans kone, Karby sogn, Thisted amt
Juliane Elisabeth Bruuen Hansdatter, 26, Ugift, , deres datter, Ørre sogn, Ringkøbing amt
Maren Jeppesdatter, 31, Ugift, , tjenestefolk, Ikast sogn, Ringkøbing amt
Mads Christensen, 16, Ugift, , tjenestefolk, her i sognet
Laust Laustsen Gade, 59, Gift, , forpagter af præstegaarden, Nysogn, Ringkøbing amt
Ane Jensdatter, 59, Gift, , hans kone, Nysogn, Ringkøbing amt
Karen Laustdatter, 29, Ugift, , deres børn, Nysogn, Ringkøbing amt
Laust Laustsen, 28, Ugift, , deres børn, Nysogn, Ringkøbing amt
Jens Laustsen, 25, Ugift, , deres børn, Nysogn, Ringkøbing amt
Maren Laustdatter, 20, Ugift, , deres børn, Nysogn, Ringkøbing amt
Ole Nielsen, 21, Ugift, , tjenestefolk, Bording sogn, Ringkøbing amt
Karen Marie Pedersdatter, 15, Ugift, , tjenestefolk, her i sognet
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Lund, Præstegaarden, 14 F2, FT-1850, B8257
Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Laust Laursen Gade, 64, Gift, Forhen Forpagter af Præstegaarden
Ane Jensdatter, 64, Gift, hans Kone
Maren Laustdatter, 26, Ugift, deres Barn
Ole Nielsen, 26, Ugift, dagleier, Sinding Sogn
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Hauge bye, , 6, FT-1860, D3358
Laust Laussen 47 Gift Huusfæster Holmsland
Sidsel Marie Rasmussen 47 Gift Hans kone Her i Sognet
Laust Gade 75 Gift Aftægtsnyder Holmsland
Ane Jensdatter 73 Gift Hans kone Holmsland
Børn
Karen Larsdatter
født: 23 AUG 1812 i Gadgaard, Nysogn
gift: 22 OCT 1845 i Gjellerup
død: 10 FEB 1886 i Birk, Gjellerup
Gift med: Lars Sahlholdt Christensen Lars Christensen
Lars Larsen
f: 1815 i Gadgaard, Nysogn
gift d.10 NOV 1854 i Gjellerup
død: 23 SEP 1890 Gjellerup
hustru: Sidsel Marie Rasmussen
Jens Kristian Larsen
f. 15 MAR 1817 i Gadgaard, Nysogn
gift: 03 MAR 1843 i Gjellerup
død: 10 JAN 1889 i Damgaardhus, Tjørring
hustru: Kirsten Nielsdatter Meldgaard
Lars Kristian Larsen
f: 17 JAN 1819 i Gadgaard, Nysogn
gift: 25 SEP 1845 i Rind
død: 15 NOV 1876 i Sandgaard, Rind
hustru: Ane Katrine Mikkelsen
Jens Larsen
Jens Larsen blev f: 26 januar 1821 i Nysogn
gift: 19. oktober 1847 i Gjellerup
død: 02 september 1898 i Lund, Gjellerup
hustru: Kirsten Nielsdatter, Ane Kirstine Marcusen
Maren Larsdatter
f: 30 DEC 1825 i Nysogn
død: 27 MAR 1859 i Hauge, Gjellerup
ægtefælde: Ole Nielsen
Ringkøbing, Hind, Nysogn, Synder Baandsbye, , 6, FT-1801, B6596
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Lars Larsen 41 Gift Huusbonde Bonde og gaardbeboer
Karen Kristensdatter 46 Gift Hans kone
Lars Larsen 15 Ugift Deres børn
Ane Kirstine Larsdatter 14 Ugift Deres børn
Ane Larsdatter 12 Ugift Deres børn
Mariane Larsdatter 11 Ugift Deres børn
Sophie Larsdatter 9 Ugift Deres børn
Kristen Larsen 5 Ugift Deres børn
Iver Larsen 3 Ugift Deres børn
Anne Larsdatter 47 Ugift Huusbondens søster
nr. 23
Ane Jensdatter gift med Lars Larsen Gade:
Datter af gårdmand Jens Christian Jensen nr. 46 og Maren Thomasen i Sønder Rødklit. nr. 47
Ane Jensdatter, født 1786 i Holmsland,
Gift 1811 i Nysogn
død: 10. Maj 1864 i Hauge, Gjellerup
Gjellerup, Lund Bye, , Præstegaarden, 9, FT-1834
Lorentz Peter Hansen, 69 , Gift, , Sognepræst for Gjellerup og Sunds Sogne,
Ane Marie Lund, 50 , Gift, , hans Kone,
Hans Thomsen Hansen, 33 , Gift, , Deres Børn, Candit. Pharmacie. Svag af helbred i forskellige Grader,
Ingeborg Hansen, 23 , Ugift, , deres Børn,
Christiane Terkildline Hansen, 17 , Ugift, , deres Børn,
Kirsten Pedersdatter Heedehuus, 23 , Ugift, , Tjenestepige,
Laust Laustsen Gade, 49 , Gift, , Forpagter af Præstegaarden,
Ane Jensdatter, 49 , Gift, , hans Kone,
Karen Laustdatter, 21 , Ugift, , deres Børn,
Laust Laustsen, 20 , Ugift, , deres Børn,
Jens Christian Laustsen, 17 , Ugift, , deres Børn,
Laust Christian Laustsen, 16 , Ugift, , deres Børn,
Jens Laustsen, 14 , Ugift, , deres Børn,
Maren Laustdatter, 9 , Ugift, , deres Børn,
Jens Hansen Trøstrup, 29 , Ugift, , Tjenestefolk,
Birte Nielsdatter Bollerup, 23 , Ugift, , Tjenestefolk,
Christine Pedersdatter, 19 , Ugift, , Tjenestefolk,
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Gjelleruplund, Præstegaarden, 75 F2, FT-1840, C4254
Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Laust Laustsen Gade, 54, Gift, Forpagter af Præstegaarden
Ane Jensdatter, 54, Gift, hans Kone
Jens Christian Laustsen, 23, Ugift, deres Børn
Maren Laustdatter, 16, Ugift, deres Børn
Mariane Jensdatter, 2, Ugift, Pleiebarn
Anders Christian Mortensen, 23, Ugift, Tjenestefolk
Jens Peter Sørensen, 15, Ugift, Tjenestefolk
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Lund Bye, , Præstegaarden, 1, FT-1845
Hans Peter Hubertz, 75, Gift, , sognepræst for Gjellerup og Sunds sogne, Albæk sogn, Hjørring amt
Ane Cecilie Brøisner, 61, Gift, , hans kone, Karby sogn, Thisted amt
Juliane Elisabeth Bruuen Hansdatter, 26, Ugift, , deres datter, Ørre sogn, Ringkøbing amt
Maren Jeppesdatter, 31, Ugift, , tjenestefolk, Ikast sogn, Ringkøbing amt
Mads Christensen, 16, Ugift, , tjenestefolk, her i sognet
Laust Laustsen Gade, 59, Gift, , forpagter af præstegaarden, Nysogn, Ringkøbing amt
Ane Jensdatter, 59, Gift, , hans kone, Nysogn, Ringkøbing amt
Karen Laustdatter, 29, Ugift, , deres børn, Nysogn, Ringkøbing amt
Laust Laustsen, 28, Ugift, , deres børn, Nysogn, Ringkøbing amt
Jens Laustsen, 25, Ugift, , deres børn, Nysogn, Ringkøbing amt
Maren Laustdatter, 20, Ugift, , deres børn, Nysogn, Ringkøbing amt
Ole Nielsen, 21, Ugift, , tjenestefolk, Bording sogn, Ringkøbing amt
Karen Marie Pedersdatter, 15, Ugift, , tjenestefolk, her i sognet
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Lund, Præstegaarden, 14 F2, FT-1850, B8257
Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Laust Laursen Gade, 64, Gift, Forhen Forpagter af Præstegaarden
Ane Jensdatter, 64, Gift, hans Kone
Maren Laustdatter, 26, Ugift, deres Barn
Ole Nielsen, 26, Ugift, dagleier, Sinding Sogn
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Hauge bye, Et huus, 5, FT-1855, D3354
Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Laurids Lauridsen, 66, Gift, Huusfæster, Holmsland, Rk. Amt
Ane Jensdatter, 64, Gift, Hans kone, Holmsland, Rk. Amt
Ringkøbing, Hammerum, Gjellerup, Hauge bye, , 6, FT-1860, D3358
Laust Laussen 47 Gift Huusfæster Holmsland
Sidsel Marie Rasmussen 47 Gift Hans kone Her i Sognet
Laust Gade 75 Gift Aftægtsnyder Holmsland
Ane Jensdatter 73 Gift Hans kone Holmsland
Børn
Karen Larsdatter
født: 23 AUG 1812 i Gadgaard, Nysogn
gift: 22 OCT 1845 i Gjellerup
død: 10 FEB 1886 i Birk, Gjellerup
Gift med: Lars Sahlholdt Christensen Lars Christensen
Lars Larsen
f: 1815 i Gadgaard, Nysogn
gift d.10 NOV 1854 i Gjellerup
død: 23 SEP 1890 Gjellerup
hustru: Sidsel Marie Rasmussen
Jens Kristian Larsen
f. 15 MAR 1817 i Gadgaard, Nysogn
gift: 03 MAR 1843 i Gjellerup
død: 10 JAN 1889 i Damgaardhus, Tjørring
hustru: Kirsten Nielsdatter Meldgaard
Lars Kristian Larsen
f: 17 JAN 1819 i Gadgaard, Nysogn
gift: 25 SEP 1845 i Rind
død: 15 NOV 1876 i Sandgaard, Rind
hustru: Ane Katrine Mikkelsen
Jens Larsen
Lars Larsen blev f: 26 januar 1821 i Nysogn
gift: 19. oktober 1847 i Gjellerup
død: 02 september 1898 i Lund, Gjellerup
hustru: Kirsten Nielsdatter, Ane Kirstine Marcusen
Maren Larsdatter
f: 30 DEC 1825 i Nysogn
død: 27 MAR 1859 i Hauge, Gjellerup
ægtefælde: Ole Nielsen
Mine tip-tip oldeforældre nr. 44-45- 46-47
Nr. 44.
Lars Larsen
Gårdmand i Gadgaard.
Født 1756 i Gadgaard i Nysogn (Kloster).
Han var søn af Laurids (Lars) Christensen og Anne Iversdatter (88,89)
Han døde d. 18.12.1826 i Gadgaard
Begravet d. 19.12.1826.
Dødsårsagen angives til Forrådnelsesfeber (tyfus).
d. 6. marts 1811 købte han og fik skøde på den tidligere fæstegaard Gadgaard. Gården havde tilhørt H.P. Ammitsbøl i Søgaard.
Han solgte gården til sin søn Laurs Larsen d. 27.9.1815 ifølge skøde.
I følge lægdsrullen var han 69 1/2 tomme høj og gårdbeboer for faderen, men han er ikke opført i FT. 1787, selv om han vel som gårdbeboer må have opholdt sig der.
Samtlige personer i husstanden
Ringkøbing, Hind, Nysogn, Synder Baandsbye, , 6, FT-1801, B6596
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Lars Larsen 41 Gift Huusbonde Bonde og gaardbeboer
Karen Kristensdatter 46 Gift Hans kone
Lars Larsen 15 Ugift Deres børn
Ane Kirstine Larsdatter 14 Ugift Deres børn
Ane Larsdatter 12 Ugift Deres børn
Mariane Larsdatter 11 Ugift Deres børn
Sophie Larsdatter 9 Ugift Deres børn
Kristen Larsen 5 Ugift Deres børn
Iver Larsen 3 Ugift Deres børn
Anne Larsdatter 47 Ugift Huusbondens søster
nr. 45.
Karen kristensdatter
født: 1756 i Veilgård, Gl.Sogn
Faddere til dåben var Jørgen Pedersen, Thøger Christensen, Christen Fjor, Malene Jensdatter og Else Sørensdatter. Elisabeth Fentz bar barnet.
Ved Karen og Lars's trolovelse er der indført følgende i kirkebogen:
3 januari trolovedes ungkarl Laurids Larsen af Gadegård og pigen Karen Christensdatter af Weilgaard. Forlovere var Lars Christensen af Gadgaard og Anders Weilsgaard i Gammelsogn
gift: 26. februar 1786 i Gl. Sogn med Lars Larsen
død: 1811 i Gadgaard, Nysogn
1811: Den 1. Juli begraven sammesteds(nÿe sogns Kikegrd.) Lars Gades Kone i Gadegaard, navnlig Karen, Gammel 56.
Hendes far var: Christen Andersen Vejlgaard nr. 90, Hendes mor var: Anne Sørensdatter nr. 91
Børn
Lars laustsen Gade
født: 1786 i Gadgaard, Nysogn
gift: 1811 i Nysogn
Død: 02 JUN 1867 i Have, Gjellerup
hustru: Ane Jensdatter
Navn: Ane Kirstine Larsdatter
født: 1787 i Gadgaard, Nysogn
gift: 03 NOV 1815 i Velling
Død: 1837 i Søgaard, Nysogn
gift med Morten Sørensen Vejlgaard
Navn: Ane Lauridsdatter
født: 1789 i Gadgaard, Nysogn
gift: 1815 i Nysogn
Død: 07 FEB 1870 i Bratbjerg, Hee
Gift med Christen Christensen
Navn: Mariane Larsdatter
født: 1790 i Gadgaard, Nysogn
gift: 15 MAY 1817 i Velling
Død: 09 JAN 1860 i Velling
gift med Jens Thomsen
Navn: Sophie Larsdatter
født: 1792 i Gadgaard, Nysogn
gift: 14 MAR 1821 i Hee
Død: 21 FEB 1849 i Elstoft, Hee
gift med: Christen Nielsen
Navn: Maren Larsdatter
født: 1795 i Gadgaard, Nysogn
Died: 1796
Navn: Christen Larsen
født: 1797 i Gadgaard, Nysogn
gift: 21 JUN 1818 i Nysogn
Død: 1836 i fjorden
hustru: Mette Pedersdatter
Navn: Iver Lauridsen Stamp
født: 07 OCT 1798 i Gadgaard, Nysogn
gift: 25 NOV 1821 i Hee
Død: 10 JAN 1853 i No Stampe, No
hustru: Sidsel Christensdatter
Navn: Anders Larsen
født: 1801 i Gadgaard, Nysogn
gift:
Died: 1801
Skifte: Fundet på Ingrid og Kaj Schmidt hjemmeside
Ved Karen's død i 1811 bliver der foretaget følgende skifte:
Aar 1811 d. 12. Decb. blev foretaget skifte paa herredsfogdens contor i Ringkjøbing af herredsfoged Grønlund i overværelse af underskrevne mænd til vitterlighed efter afgange Selvejerske Karen Christensdatter af Gadgaard i Nye sogn imellem enkemanden Laurits Lauritsen og den dødes med ham i lovligt avlet børn, nemlig:
1 søn, Laurits 25 aar
Christen, 15 aar
Iver, 13 aar
1 datter, Ane
Kirstine, 23 aar
Ane, 22 aar
Mariannne, 20 aar
Sophie 19 aar.
Ved skiftet var tilstede enkemanden for sig selv og som værge for hans børn og som tilsynsværge under skiftet for de umyndige deres morbrødre Anders Weilgaard af Holmsland og Søren Weilgaard af Welling. Den ældste søn selv tilstede. - under 23. juni sidst er holdt registrering og vurdering i boet der lyder Fol. 275 efter den er grund og boe opsumeret til 1800 rbdl. Meere erklærede vedkommende at boet ikke ejede. Gield paa boet - Til Assersen Ammitzbøll efter obligation og første panteret i dødsbogaarden capital 800 rbdl.
Meere gield blev ikke fordret og angivet. Ved at sammen holde indtægt og udgivt befindes at blive i ophold til deeling 1000 rbdl.
Laust Gade erklærede at han ville opgive hans hele boe til deeling imellem hans børn, da han havde besluttet til sin tid at overdrage hans ældste søn Laust hans gaard og boe til eie
og derom alt gjort declasitjon efter forordn. 13. mai 1769. Om anførte 1000 tbdl. blive saaledes at deele mellem børnene og deraf tilfalder og tilloder herved:
1. sønnen Laurids 200 rbdl
2. sønnen Christen 200
3. sønnen Iver 200
4. datteren Ane Kirstine 100
5. datteren Hanne (skule være Ane) 100
6. datteren Marianne 100
7. datteren Sophie 100
gjør delingssummen 1000 rbdl
Sønnen Laurits Lauritsen arv 200 rbdl. udlægges ham her udi gaard og boe næst efter gjelden og hans søskendes arv med hvilket udlæg han var fornøjet. - Den umyndiges arv 800 rbdl.
bliver indestaaende hos faderen med 2. den prioritets contant, nest efter 800 rbdl. i dødsbogaarden. Bygninger og ejendomme hartk. 3 tdr. 6 skp. - fjk. 2 4/5 alb. i Gadegaard indtil de samme efter loven kan modtage samme, men nyder ingen renter inden deres 18 aars fylde, betræfende søstrene, da ere de, deres fader og tilsynsværge blevne enige om, at de istedentfor den dem her tillagte arvs 100 rbdl. senere skulle have feire en landig bryllup af dødsbogaarden og en god forsvarlig sengsklæder saadan, som bruges almindt gode bønder, hvilken leveres dem naar de have her fyldt deres 24 aar i seenest og ellers før om de behøver den. Sønnerne nyder frie føde og klæder af gaardens eier til deres 18 aars fylde, dersom den ene drager ud at tjene imidlertid, saa deles hans løn imellem ham og hans broder. I henseende til døtrene da skal de saalænge de er ugivte have ret til at ansee dødsbogaarden, som deres hjemsted og i sygdoms tilfælde medtages den give dem frie underholdning, pleje og opværtning indtil til de blive friske. Det samme gjælder ogsaa sønnerne. - Den boet anmeldte giæld og om nogen nu uanmeldt, betaler enkemanden uden ansvar fra skifteretten, alt saaledes blev ret nedskreven og nuværende boe til ham igien til raadighed og eie extraderet (overleveret). Skiftebekostningerne beregnes saaledes.
Skifte sallarium.............................10 rbdl
skriver sallarium 6 ark...................... 3
deraf justitsamdet........................... 1 3 mk. 12 sk
cautions contoiret........................... 3 2
til den kongl. kasse eft. fordn. 8/2 1810.... 5
sognefogden efter forordn.................... 2
skifteforvalterens tiener.................... 2
stemplet papir til skiftebrevet.............. 8 2 10
--------------------
35 2 6
transport 35 2 6
vitterligheds og vurderingsmænd 3
----------------------
38 2 6
Som enkenmanden nu strax betaler. - saaledes blev dette skifte sluttet og bekræftet ved underskrift.
Lars Larsen, Laurs Lauridsen, Jan Gregersen, Anders Christensen, Søren Christensen
Til vitterlighed Grønlund, C. Terkelsen
FT 1801 Nysogn Hind herred Ringkøbing amt side 59 opsl 14 a 37
Synder
Brandsbye Husstands/familienr.:6
Lars Larsen, Huusbonde, M, 41, Gift1, Bonde og gaardbeboer
Karen Kristensdatter, Hans kone, K, 46, Gift1,
Lars Larsen, M, Deres børn,15, Ugift
Ane Kirstine Larsdatter, K, Deres børn,14, Ugift
Ane Larsdatter, K, Deres børn,12, Ugift
Mariane Larsdatter, K, Deres børn, 11, Ugift
Sophie Larsdatter, K, Deres børn, 9, Ugift
Kristen Larsen, M, Deres børn, 5, Ugift
Iver Larsen, M, Deres børn, 3,
Ugift
Anne Larsdatter, K, Huusbondens søster, 47, Ugift
Nr. 46
Jens Christian Jensen
Jens Christian Jensen blev født i Sdr. Røjklit.
Jens Christian bliver 1784 gift med Maren Thomasdatter af Tamberg
vidner var: Jens Christensen i Sdr. Røjklit og Peder Thomasen i Nr. Røjklit.
Jens Christian Christensen dør formentlig i 1786, da Maren er enke i 1787 og her er et barn på 1 år i 1787 af afgangne Jens Christian Jensen af Sdr. Røjklit.
børn:
Ane Jensdatter født i 1784
Johanne Marie Jensdatter født i 1787
Hans far var Jens Christensen nr. 92
nr. 47
Maren Thomasdatter (Thomasen)
Maren Thomasdatter må i følge Folketællinger være født omkring 1760
Maren Thomasdatter dør d. 20. juni 1819 i Røiklit og bliver begravet d. 27. juni 1819 i Nysogn, hun er 69 år.
Maren bliver gift 1. gang med Jens Christian Jensen fra Sdr. Røjklit i i 1784.
Vidner var: Jens Christensen i Sdr. Røjklit og Peder Thomasen i Nr. Røjklit.
Jens Christensen dør
formentlig i 1786, da Maren er enke i 1787 og her et barn på 1 år i 1787 med afgangne Jens Christian Jensen af Sdr. Røjklit.
børn:
Anne Jensdatter født i 1784
Johanne Marie Jensdatter født i 1787
Maren bliver gift 2. gang i 1788 med Laust Sørensen af Gl. Sogn. Laust dør i 1798 omtrent 40 år gammel.
fra Kirkebogen: Laust Sørensen af Gl. sogn og enken Maren Thomasdatter af Sdr. Røjklit.
Vidner var : Søren Snedker af Gl. Sogn og Jens Christensen af Sdr. Røjklit. ( Marens tidligere svigerfar)
børn:
Anne Marie, f. 1789, fadder Maren Sørensdatter af Gl. Sogn
Jens Christian, f. 1791, fadder: Anders
Kabels hustru. Jens Christian dør i 1794, 2 år og 9 mdr. gammel
Jens, d. 1793, fadder: Sidsel Tamborg,
1794 dør Laust Sørensens i Sdr. Røjklit 2 nyfødte børn
Jens Christian, f. 1795, fadder Chr.
Sørensens kone
Søren, f. 1797, fadder: Niels Graversens kone i Sdr. Røjklit. Søren dør: 1797
Maren bliver gift 3. gang med Jens Iversen af Nørre Bandsby
fra kirkebogen: 1801
Jens Iversen af Nr. Bandsby og enken Maren Thomasdatter af Sdr. Røjklit,
Vidner: Jens Iversen/Jessen og Christen Stræde
Som det ses af folketællingen 1801 bliver hun gift med sin tjenestekarl
I folketællingen i 1787 nævnes Maren Thomasen som enke.
Der er to børn.
Ane på 3 år
Johanne Marie på 1 år.
Deres farfar bor på gården. Hans navn er Jens Christensen.
Maren Thomasdatter Alder: 27 Civilstand: Enke
Erhverv: Gaardbeboerske Husstandsstilling: Madmoder
FT. 1801 Nysogn, Sdr. Røjklit
Maren Thomasdatter, 42, født 1759, enke, moder og gårdebeboer
Anne Jensdatter, født 1785, 16 år, hendes børn
Johanne Marie Jensdatter, født 1787, 14 år, hendes børn
Ane Marie Larsdatter, 11 år, født 1790, hendes børn
Jens Larsen, 8 år, født
1793, hendes børn
Jens Kristian Larsen, 5 år, født 1796, hendes børn
Jens Iversen, 27 år, født 1774, ugift, tjenestekarl, rekrut
FT. 1834
Jens Iversen, 61
år, født 1773, enkemand, agerdyrkere
Lars Jensen (Laust):
Fadder er Anne Jensdatter i Sdr. Røjklit, 33 år, født i 1802, hans søn?
Mette Kirstine Jørgensdatter,
33 år, født 1801, hans kone
Maren Larsdatter, 6 år, født 1828, ugift, hans datter
Johanne Marie Larsdatter, 1 år, født 1833, hans datter
Skøde - panteregister.
Ulfborg-Hind herreders skøde- og panteregister 1798-1807 nr.1112 (B80A-SP-67) udviser om Jens Iversens ejendomme i Sønder Røjklit:
11. maj 1802 udsteder assessor Ammidsbøll skøde, læst 12.
maj s.å. til Jens Iversen på en gård i Sønder Røjklit af htk. 1.6.1.19/10. Sælgeren forbeholder sig den sydligste klitlod af htk. 0.0.2.11/10, som ansættes til 50 rd. De øvrige 250 rd er sælgeren betalt.
1) (SP 1802 fol. 531)
11. maj 1802 udsteder assessor Ammidsbøll skøde, læst 23. juli s.å. til Jens Iversen på en gård i Sønder Røjklit af htk. 2.7.0.21/7. (SP prot. år 1802 fol. 549)
2. marts
1821 oprettes købekontrakt, læst 7. marts s.å. mellem assessor Ammidsbøll og Jens Iversen om anpart i konge- kirke- korn- og kvægtiende til htk. 4.6.1.1/10. (SP nr.5, fol.146)
24. juni 1822 udsteder fru Ammidsbøll
skøde, læst 11. sept. s.å. til Jens Iversen på ovennævnte tiender. (SP prot. år 1822 fol. 339)
17. juni 1812 udsteder Jens Iversen panteobligation til Jens, Jens Christian og Ane Marie af Sønder Røjklit
(Maren Thomasdatter og Laust Sørensens børn) eller Overformynderiet for 200 rd. med 1. prioritets panteret i en gård af htk. 2.7.0.21/7. Obligationen omskrevet til 120 rbd. sølvværdi (SP prot. år 1812, fol. 539) Obligationen
læst til udslettelse 5. juni 1822.
20. juni 1822 udsteder Jens Iversen panteobligation, læst 4. juli s.å. til Overformynderiet for 160 rbd. rede sølv med 1. prioritets panteret i en gård af htk. 1.6.1.19/10. (SP prot. år
1822 fol. 323)
19. juni 1822 udsteder Jens Iversen panteobligation, læst 14. august s.å. til Jens Rasmussen af Klegod for 160 rbd. rede sølv med 1. prioritets panteret i en gård af htk. 2.1.0.21/7. Obligationen læst til
udslettelse 3. marts 1824. (SP prot. år 1822 fol. 333)
20. juni 1823 udsteder Jens Iversen panteobligation, læst 5. marts 1824, til Overformynderiet for 118 rbd. rede sølv med 1. prioritets panteret i gårdene i Sønder Røjklit.
Obligationen læst til udslettelse 18. juni 1834.
I matriklen 1844 opføres de to steder som nr. 38 og 39a.
Matr. 38 af gl. htk. 1.7.0.215/16, gl. skat 13 rd 2 sk, nyt htk. 1.5.1.13/4. Matr. 39a af gl. htk. 2.0.2.7/12, gl.
skat 14 rd 13 sk, nyt htk. 2.0.1.½
_____________________________________________________________
1) Søgaard godsarkiv. Kopibog over tinglæste skøder. LA G441-3, pag.20.
Laust Sørensen og Maren Thomasdatters børn:
Anna Marie Laustdatter, døbt 8. december 1789.
Jens Christian Laustsen, døbt 26. juni 1791, død som barn.
Jens Laustsen, døbt 7. april 1793.
Jens Christian Laustsen, døbt 18. oktober 1795.
Søren Laustsen, døbt 16. juli 1797, død som barn.
Jens Iversen og Maren Thomasdatters
Gift med Mette Kirstine Jørgensdatter, født i Nysogn ca.1802.
søn:
Lars Jensen (Laust) Fadder er Anne
Jensdatter i Sdr. Røjklit
døbt i Nysogns kirke 1. august 1802,
død som gårdmand i Sønder Røjklit 3. december 1858, 57 år, begravet 12. december i Nysogn.
I folketællingen i 1787
nævnes Maren Thomasen som enke. Der er to børn. Ane på 3 år og Johanne Marie på 1 år. Deres farfar bor på gården. Hans navn er Jens Christensen.
Ane Jensdatter, født 1786 i Holmsland, Datter af gårdmand Jens Christian Jensen og Maren Thomasen i Sønder Rødklit.
Gift 1811 i Nysogn
død: 10. Maj 1864 i Hauge, Gjellerup
Tip-tip- tip oldeforældre: 88-89-90-91
Lars Larsens forældre var:
nr. 88.
Laurids (Lars) Christensen,
født 1723 i Gadgaard, Nysogn,
viet 17. september 1747 med Anne Iversdatter
trolovet: 7. martii 1747 Laurids Christensen af Gadgaard og Anne Iversdatter den ældre af slottet, cop. 16.p.trinit.
Ægteskab (1): Laurids (Lars) Christensen den 17 Sep. 1747 i Nysogn
død 1797 i Gadgaard, Nysogn
begravet 02.07.1797 i Nysogn, stilling: Gårdmand.
note: Laurids (Lars) Christensen , søn af Christen Lauridsen Gadgaard (176) og Anne Poulsdatter (177)
Laurids (Lars) Christensen blev født i 1723 i Brandsbye, Nysogn, Hind Herre, døde i 1797 i Gadgaard, Nysogn og blev begravet den 2 Jul. 1797 i Nysogn, Hind Herred.
Fik ifl. "Strandbygaard Slægten" s.62 Gadgård efter sine farbrødre.
Nysogn, Synder Bansbye, , Synder Bansbye, 113, FT-1787
Lars Chrestensen, 64 , Gift, Husbonde, Gaardbeboer og bonde,
Anne Iversdatter, 69 , Gift, Hans kone,
Børn:
Christen Larsen, født 1748 i Gadgaard, Nysogn, døbt 02.07.1748 i Nysogn, død 09.07.1824 i Nysogn, stilling: Gmd.
1. dødfødte tvillinger, født 1749 i Gadgaard, Nysogn, død 1749.
2. Iver Larsen, født 1750 i Gadgaard, Nysogn, døbt 19.04.1750 i Nysogn, død 1750 i Gadgaard, Nysogn, begravet 16.08.1750 i Nysogn. Ved Lars Gadgårds drengs begravelse 1750 er navnet angivet til Christen, men det må være en fejl, dels fordi Christen senere optræder, dels fordi alderen er 22 hebdom=uger, og det passer med Iver.
3. Anne Larsdatter, født 1751 i Gadgaard, Nysogn, døbt 02.06.1751 i Nysogn, død 15.07.1809 i Nysogn.
4. Anne Kirstine Larsdatter, født 1753 i Gadgaard, Nysogn, døbt 15.04.1753 i Nysogn, død 1809, begravet 01.07.1809. Var 1801 ugift i fødegården, hvor hun døde.
5. Anne Catrine Larsdatter,født 1755 i Gadgaard, Nysogn, døbt 03.07.1755 i Nysogn, død 1756 i Gadgaard, Nysogn.
6. Lars Larsen Gade, født 1756 i Gadgaard, Nysogn, død 18.12.1826 i Gadgaard, Nysogn, begravet 19.12.1826 i Nysogn, stilling: Gårdmand. Han blev gift med Karen Christensdatter, 26.02.1786 i Nysogn.
7. Lars Larsen, født 1757 i Gadgaard, Nysogn, død 1759 i Gadgaard, Nysogn, begravet 07.01.1759 i Nysogn.
nr. 89.
Anne Iversdatter, min tip-tip-tip oldemor
Anne Iversdatter, født 1714 i Slot, Nysogn,
Trolovet: 7. Marti 1747: Laurids Christensen af Gadgaard og Anne Iversdatter den ældre af Slottet, cop. 16.p.trinit.
Ægteskab (1): Laurids (Lars) Christensen den 17 Sep. 1747 i Nysogn
Død: 1788, Gadgaard, Nysogn, Hind Herred i en alder af 74 år: Lars Christensens hustru af Gadgaard, 74 år
Begravet: 6 Jan. 1788, Nysogn, Hind Herred
Anne blev gift med Laurids (Lars) Christensen, søn af Christen Lauridsen Gadgaard og Anne Poulsdatter , den 17 Sep. 1747 i Nysogn.
(Laurids (Lars) Christensen blev født i 1723 i Brandsby, Nysogn, Hind Herre, døde i 1797 i Gadgaard, Nysogn og blev begravet den 2 Jul. 1797 i Nysogn, Hind Herred.)
Da Anne dør, blev der afholdt følgende skifte:
Anno 1788 26.de januari som rette 30.te dag efter afg. Anne versdatter, gaardfæster Laurs Christensens hustru i Gadgaard, beliggende i Nye sogn paa Holmsland, indfandt sig i dettestervbo paa skifteforvalteren velædle og velbyrdige hr. krigsraad Ammidsbøll til Søgaard hans vegne, fuldmægtigen Frederich Reinert fra bemeldte Sørgaard, tilligemed 2. witterligheds mænd navnlig Ole Christensen fra Juulsgaard og Terkild Christensen fra Kirkebye, for paa lovlig maade at foretage og tilendebringe dette skifte, imellem enkemanden for bemeldte Laurs Christensen paa den eene, og de i dette sammenavlede børn paa den anden side, nemlig: 1 søn Christen Laursen gaardfæster i Kirkebye 40 aar, 1 dito Laurs Laursen 28 aar, der er hjemme hos faderen, og endelig 1 datter Anne Laursdatter 34 aar, der ligeledes er hiemme hos faderen; Men førend videre blev foretaget meldte sig under skiftet forbemeldte børns fader navnlig Laurs Christensen og tilkiendegav skifte retten, at han ifølge hans boes omstændigheder helst ønskede dette skifte paa korteste og mindst bekosteligste maade blive foretaget og tilendebragt, i hvilken henseende, han derfor havde giort nu afhandling med sine børn til deres og hans egen fordeel, som bestod deri, at hans ældste søn Christen Laursen skulle have i reede penge den summa 25 rdl., og hans datter forbemeldte Anne Laursdatter derimod 12 rdl. 3 mk.. Herforinden skulle hun have en forsvarlig og brugbar seng, bestaaende af 2 dyner og 2 puder med fyld, samt et overtræk til en dyne uden fyld, item et pudevaar og 2de lagner, Saa skulle hun og have sit tilhold paa stædet saavel af klæde som føede, ifald hun i betragtning af hendes skrøbelige omstændigheder ikke kunde tjene fremmede, og om det behagede gud, at sette hende i ægteskab, da skulle hun hun ogsaa have hendes trolovedes og bryllups bekostninger af den yngste søn Laurs Laursen, som faderen ville unde stædet som beboer, naar han derom med herskabet bliver foreenet om fæstet der i saa fald overleveres boet som det nu befinder og faderen det besidder, hvorimod sønnen Christen Laursen imod de accordere 25 rdl. udbetaling giver vedbørlig og reen afkald saavel for fædrene som for mødrene arv, saa at intet meere i boen har at fordre, og da Christen Laursen tillige efter loven er føed værge for sin søster forbemeldte Anne Laursdatter, saa giver han ogsaa paa hendes vegne vedbørlig afkald for de hende accorderede 12 rbdl. 3 mk., saa at hun ej heller har meere at fordre enten i fædrene eller mødrene arv, og declarerede faderen for øvrigt, at de udlovede penge der ialt er 37 rbdl 3 mk., skulle den 4.de juni førstkommende, imod afkald, som før er meldt blive udbetalt, og begiærede faderen Laurs Christensen, at skifteretten ville indhente arvingernes svar, at de med forestaaende hans tilbud var fornøyet, og bad derefter, at skifteretten ville overlade ham boet paa anførte vilkaar uden videre vidtløftighed, da han for øvrigt ville betale dette skiftes bekostning, og holde hr. skifteforvalteren frie og krarvsløs for alt hvad af dette skifte kan fylde de og følge i alle navnlige maader. Sønnen Christen Laursen paa tilspørgende og efter at forestaaende lydeligt var oplæst svarede, at han med forestaende hans faders tilbud var got fornøyet, og at han ville opfylde det begiærte nemlig imod de anbudne penges modtagelse, da at give reen afkald saavel for fædrene som mødrene arv, og det baade for sig selv og for sin søster for hvem han var føed værge, for øvrigt holdt han hr. skifteforvalteren frie og uden videre prætentioner endten for sig eller søster i dette stærvboe, og havde ej videre under skiftet at erindre.- Den anden søn Laurs Laursen var ogsaa med sin faders tilbud vel fornøyet, og intet derimod hafde at erindre, ligesaa var datteren forbemeldte Anne Laursdatter iligemaade med hvad hun er tillagt og lovet fornøyet. Da arvingerne saaledes med deres fader er accorderet, at de har declareret dem dermed fornøyet, saa i henhold til de giorte declarationer, om, at holde hr. skifteforvalteren uden ald ansvar for alt hvad af dette skifteforvalterens approbationer sluttet og tilendebragt. Actum stærvboe stædet ut Supra.-
Enkemanden Laurs Christensen.
Paa egne og min søsters vegne underskriver Christen Laursen
Paa S.T. Hr. Rd. Ammidsbølls vegne som skifteforvalter,
underskriver som fuldmægtig Hr. F. Reinert
Laurs Laursen
Som vitterligheds vidner. Ole Christensen, Terkel Christensen
Skifte efter Anne Iversdatter 1788 i Søgård gods skifteprotokol G 441, s.69 b-71b, viser 3 levende børn, Christen 40 år, Lars 28 og Anne 34.
Christen får 25 rdl. Anne 12 1/2 rdl. mens Lars skal overtage fæstegården.
Datter af Iver Enevoldsen Slot og Ane Christensdatter (nr. 178 og 179)
Gift med Laurids (Lars) Christensen d. 17. september 1747. Hun er 33 år.
Mor til:
Christen Larsen
Dødfødte Tvillinger
Iver Larsen
Anne Larsdatter
Anne Kirstine Larsdatter
Anne Catrine Larsdatter
Lars Larsen
Lars Larsen Gade
Søster til Kristen Iversen Slot; Ane Iversdatter; Maren Iversdatter; Enevold Iversen Slot; Mette Iversdatter
note: Fundet på Ingrid og Kaj Schmidt hjemmeside
Folketælling: FT 1787 Ny sogn Hind herred Ringkøbing amt. FT1787, Ny Sogn, Hind Herred, Ringkøbing Amt
Synder Bansbye
Lars Chrestensen, Gaardbeboer og Bonde, Gift 1, 64
Ane Iversdatter, Gift 1, 69
nr. 90.
Christen Andersen Vejgaard
Christen Andersen Vejlgaard var fæstegårdmand.
Født: Jul. 1718, Kloster, Nysogn, Hind Herred
Ægteskab: Anne Sørensdatter den 22 Okt. 1747 i Nysogn
Død: 1779, Vejlgaard,
Gl Sogn, Hind Herred i en alder af 61 år
Begravet: 3 Jun. 1779, Nysogn, Hind Herred
Hans far var: Anders Nielsen Vejlgaard nr. 180
Christen blev gift med Anne Sørensdatter, datter af Søren Nielsen og Maren Christensdatter, den 22 Okt. 1747 i Nysogn.
(Anne Sørensdatter blev født i 1712 i Røjklit, Nysogn, Hind Herred, døde i 1774 i Vejlgaard, Gl. Sogn, Hind Herred og blev begravet den 10 Okt. 1774 i Nysogn, Hind Herred.)
bemærkninger: død: Christen Weilgaards hustru Anne Sørensdatter, 60 år
Fundet på: http://www.huguenot.dk/main.html
Noter for:
Christen Andersen Vejlgaard
Christen Andersen Vejlgaard er efter den opgivne alder ved dødsfaldet født i juli måned 1718. Ifølge en retssag indbragt den 28/2 1767 for Ulfborg-Hing herredsting, angående udskrivning af soldater er Christen født i Niels eller Christens Terkelsen's ejende hus i Nyesogn Kloster. Der fortælles også at Christen Vejlgaard er 48 år gammel og boede i Vejlgaard i Nysogn.
Nysogns kirkebog begynder først i 1732, hvorfor man ikke kan finde frem til hans forældre af den vej.
Faderens navn kan være Anders Nielsen Vejlgård. Han er opført som fæster af fæstegården "Weylgaard" både i 1688 og 1721.
Christen hedder Andersen til efternavn og Christens ældste søn får navnet Anders. Førhen var det meget almindeligt at søn blev opkaldt efter sin farfar. Alle Vejlgaard'erne får efternavn efter fæstegården, "Weylgaard", der i hartkorn var skyldsat til 3.5.0.½ under hovedgården Voldbjerg.
Ifølge et skøde af maj 1771 køber Heinrich Ammidsbøll, der ejer Søgaard en del bøndergods på Holmsland og Klitten fra hovedgården Voldbjerg, og blandt dette fulgte også
Vejlgaard med, På dette tidspunkt havde Christen Vejlgaard stadig gården i fæste. I 1771 betalt han årlig 8 Rigsdaler i landgilde, hartkorn var opgivet til 3.5.0.½ (fundet i Viborg landsting kopier og protokolerede breve).
Der er dog nogen uoverensstemmelse mellem dette skøde og et andet skøde. Idet Gjertrud Christensdatter i Nysogns Kloster den 24/11 1770 ved en auktion over Voldbjerg bøndergods bliver tilstået et sted, kaldet Vejlgård. Stedet
opgiver et hartkorn på 3.5.0.½, og som Christen Andersen beboede. Den 28/4 1771 fik hun udstedt auktionsskøde herpå. (fundet i Justitsprotokollen for Ulfborg-Hing herred d. 18/12 1771.)
Skødet fra Voldbjerg til Søgård omfatter endnu en gård i Vejlgaard, også med hartkorn 3.5.0.½, som Christen Nielsen havde i fæste. Han er sikkert identisk med en Christen Nielsen Lyngvig, der ligeledes købte sit fødested, Vejlgaard, ved auktionen med samme hartkorn. Dengang var mange fæstegårde halvgårde. De to gårde lå som regel lige ved siden af hinanden og havde samme navn. Det er derfor, der kan optræde flere personer med samme kaldenavn i en generation uden at de er i familie.
Efter disse to auktionsskøder synes det tvivlsomt, at Vejlgaard blev solgt til Søgaard året efter. Det synes, som om der er sket en fejl fra Voldbjergs ejer i skødet til Søgård.
Den Maren Vejlgaard, der optræder som fadder ved Christen Vejlgaards børn's dåb, er næppe af familien, men er sikkert identisk med den Maren Christensdatter, der var født i Søndervig og blev gift med Peder Pedersen Vejlgaard. Han menes at være født i den ene Vejlgaard, men efter vielsen bosatte han sig i Søndervig og kaldes nu skiftevis Vejlgaard og Vig.
Der ikke set skifte efter Christen Vejlgaard og hustru, men noget han der alligevel været at arve, for 1779 udsteder hans to svigersønner Jeppe Christensen i Sønderby og Christen Poulsen i Sønderby arveafkald på deres hustruers vegne, til deres svoger, Anders Christensen Vejlgård, der da boede i Vejlgaard. Med arveafkald menes ikke, at de giver afkald på arven til fordel for en anden, men at de havde modtaget arven og ikke yderligere gør krav på nogen arv. Jeppe Christensen vedgår f.eks., at han ingen lod eller del har i gården Vejlgaard, hvor hans hustrus forældre beboede, guld, sølv, penge osv. (Fra justitsprotokollen for Ulfborg-Hing herreder, d. 20/3 1782, folio 323.).
børn:
Anders Christensen
født 1748 i Veilgård, Gl.Sogn
gift: 13. oktober 1782 i Nysogn
død: 24 marts 1814 i Nørby, Nysogn
hustru: Maren Christensen
--------------------------------------------------------------------------------
Maren Christensdatter
født: 1750 i Veilgård, Gl.Sogn
gift: 15. september 1776 i Nysogn
død: 1792 i Sønderby, Nysogn
ægtemand: Jeppe Christensen
--------------------------------------------------------------------------------
Anne Chatrine Christensdatter
føft: 1751 i Veilgård, Gl.Sogn
Married: at:
død: 1808 i Sønderby, Nysogn
ægtemand: Christen Poulsen
--------------------------------------------------------------------------------
Søren Christensen Vejlgaard
født: 1753 i Vejlgård, Gl.Sogn
gift: 29 juni 1783 i Velling
død: 7. maj1829 i Vesttarp, Velling
hustru: Maren Jensdatter
--------------------------------------------------------------------------------
Name: Karen Christensdatter
født:1756 i Veilgård, Gl.Sogn
gift: 26februar 1786 i Nysogn
død:1811 i Gadgaard, Nysogn
ægtemand: Lars Larsen Gade
Nr. 91
Anne Sørensdatter
Anne Sørensdatter blev født i 1712 i Røjklit, Nysogn, Hind Herred, døde i 1774 i Vejlgaard, Gl. Sogn, Hind Herred og blev begravet den 10 Okt. 1774 i Nysogn, Hind Herred. Hun blev 60 år.
Hendes forældre var Søren Nielsen i Nørre Røjklit og Maren Christensdatter. (182,183)
børn:
1. Anders Christensen, født 1748, i Veilgård, Gl.Sogn
gift d. 13. Oktober 1782 i Nysogn
død d. 24. Marts 1814 i Nysogn
hustru: Maren Christensen
2. Maren Christensdatter
født 1750 i Veilgård, Gl.Sogn
gift d. 15. September 1776 i Nysogn
død 1792 i Sønderby, Nysogn
ægtemand: Jeppe Christensen
3. Anne Chatrine Christensdatter
født 1751 i Veilgård, Gl.Sogn
død 1808 i Sønderby,
Nysogn
ægtemand: Christen Poulsen
4. Søren Christensen Vejlgaard
født: 1753 i Vejlgård, Gl.Sogn
gift d. 29. JUNI 1783 i Velling
død: d.07. MAJ
1829 i Vesttarp, Velling
Hustru: Maren Jensdatter
5. Karen Christensdatter
født 1756 i Veilgård, Gl.Sogn
gift d. 26. FEBEBRUAR 1786 i Nysogn
død
1811 i Gadgaard, Nysogn
ægtemand: Lars Larsen Gade
nr. 92.
Jens Christensen
Jens Christensen være født ca. 1722 i Nørre Røjklit,
Jens Christensen blev trolovet 18. august 1756
viet i Nysogns kirke 3. oktober 1756 til enken Anne Christensdatter af Sønder Røjklit.
Forlovere: Gravers Larsen af Sønder Røjklit og Lars Christensen af Nørre Røjklit.
han dør i Sønder Røjklit 1792, 69 år,
begravet 5. februar i Nysogn.
Han er søn af fæstegårdmand Christen Nielsen og hustru Ide Christensdatter i Nørre Røjklit. (184,185)
Jens Christensen var fæstegårdmand i Sønder Røjklit under Søgaard gods.
1778 er han fæster af to gårde: Påboende gård af htk 1.7.0.0. og en gård, som benævnes Niels Andersens sted, af htk.3.0.1.1. Påboende gård fik han ved sit giftermål.
1787 er begge steder bortfæstet til Jens Christensens søn Jens Christian Jensen. 1788, 1793 og 1797 er der to steder af samlet htk. 4.7.1.1. bortfæstet til Lars Sørensen
1802 sælges de to steder af assessor Ammidsbøll til Jens Iversen. Det ene sted med htk.1.6.1.19/10, det andet sted med htk. 2.7.0.21/7, idet sælgeren har forbeholdt sig gårdenes klitlodder.
FT: i 1787 folketællingen i 1787 nævnes Maren Thomasen som enke.
Der er to børn. Ane på 3 år Ane Marie på 1 år.
Deres farfar bor på gården. Hans navn er Jens Christensen.
Jens Chrestensen, 66 år. Ny Sogn, Synder Røiklit Bye, Den afdøde mands fader, Enke(mand), født 1721
Jens Christensen af Sdr. Røjklit døde i 1792, 69 år gammel
1743: Jens Christensen af
Sdr. Røjklit: Jens Christensen af Sdr. Røjklit, båret af Ane Jensdatter
93. Anne Christensdatter
Ane Christensdatter
født: ca. 1713 i Sønderby
ca.1713
trolovet: 18. august 1756,
viet i Nysogns kirke 3. oktober 1756 gift med Jens Christensen
død: 1782 i Sønder Røjklit
begravet: 30. juni i Nysogn: Jens Christensens hustru Anne Christensdatter af Sdr. Røjklit,
69 år
Ane Christensdatter var gift første gang med Jens Iversen, der døde 1755, 41 år, og blev begravet i Nysogn 13. august. Han var fæster af ovennævnte sted i Sønder Røjklit af htk.1.7.0.0. under
Søgaard gods.
Skifte efter ham begyndes 9.september 1755, 30te dagen efter hans død, og sluttes 3. december 1755.
Jens Iversen efterlod enken og tre sønner: Iver, dør som lille, Jens og Christen Jensen.
Jens Christensen og Ane Christensdatter havde to børn:
1. Karen Jensdatter, gift med Anders Iversen Cabbel
2. Jens Christian Jensen, der overtog faderens fæstegårde. Jens Christian Jensen døde 1787. Skifte efter ham afholdes 1. juni under Søgaard gods.
Han efterlod sig enken Maren Thomasdatter og to døtre: Ane og Johanne Marie Jensdatter.
Maren Thomasdatter blev gift 2. gang med Lars Sørensen, der døde 1798, og 3. gang med Jens Iversen, der købte fæstestederne 1802 af assessor Ammidsbøll.
Tip-tip-tip-tip oldeforældre: 176- 177- 178- 179
nr. 176.
Christen Lauridsen Gadegaard født febr.1682 i Gadgaard, Nysogn,
død :1746 i Nr. Bandsby, Nysogn,
begravet: 06.06.1746 i Nysogn,
stilling: Fæstegmd.
Han findes i "Slægtsbog for efterkommere efter Mads Peder Christensen" se 362.
Hans kone er opført efter "Strandbygaard Slægten" af J.B.Strandbygaard 1951 s.48 og 65.
Den 30. maj 1721 får han af Bodil Jørgensdatter Høxbro, salig borgmester Stephan Hofgårds af Horsens, der nu ejede hovedgården Søgård, fæstebrev på en gård i Nørre Bandsby med htk. 1.3.0.2.
Han blev gift med (1) Anne Poulsdatter, 02.11.1721 i Hee.
Han blev gift med (2) Karen Christensdatter, * ca. 1700 i Sø, Nysogn,
død: 1764 i Gadgaard, Nysogn,
begravet 23.01.1764 i Nysogn, I "Strandbygaard Slægten" af J.B. Strandbygaard 1951 er redegjort for hendes formodede far: Christen Christensen, gdm. Sø, ca.1665-1751 og farfar Christen Pedersen, selvejer samme sted.
Børn sammen med Anne Poulsdatter:
Laurids (Lars) Christensen, * 1723 i Gadgaard, Nysogn, † 1797 i Gadgaard, Nysogn, begravet 02.07.1797 i Nysogn, stilling: Gårdmand. Han blev gift med Anne Iversdatter, 17.09.1747 i Nysogn.
Børn sammen med Karen Christensdatter:
Ane Kirstine Christensdatter, * ca 1725 i Nr. Bandsby, Nysogn, † 1803 i Nr. Bandsby, Nysogn, begravet 13.11.1803 i Nysogn. Hendes efterslægt er opført efter "Strandbygaard Slægten" af J.B. Strandbygaard 1951 frem til Niels Strandbygaard og Marie Kirstine Petrine Thomsen s.39-45. Hun blev gift med Niels Madsen, 06.11.1746 i Nysogn, * ca 1723, † 1795 i Nr. Bandsby, Nysogn, begravet 13.12.1795 i Nysogn, stilling: Gårdfæster.
Bilag til 360 Christen Lauridsen Gadegaard.
www.sm1.dk
Christen Lauridsen Gadegaards Restance.
1723 indstævnede Peder Pedersen Bagges sin bonde, Christen Lauridsen i Nørre Bandsby til at møde for herredstinget den 8. september, fordi han ikke havde efterlevet sit fæstebrev.
Christen Lauridsen resterede et års forfalden skyld efter jordebogen, 4 sk. vognpenge, 1 svin, 4 hestes gæsteri, 1 rd. arbejdspenge, 3 sk. spindepenge, beregnet til 3 rd. 2 mk. 15 sk., efter hvad hans kvitteringsbog udviste, når den blev konfereret med fæstebrevet. Peder Bagges formodede, at Christen Lauridsen blev tilfunden at akkordere med ham om ny indfæstning eller gøre tilbørlig ægt og arbejde af stedet til Søgård, og desuden under ham betale restancen, 3 rd. 2 mk. 15 sk., samt processens omkostninger med 2 rd. Skulle imod forventning Ny Sogns Kirkes forsvarer indvende her mod, fordi Christen Lauridsen svarede en afgift af stedet til vin og brød til Ny Sogns kirke, så bad han om, at sagen måtte udsættes i 14 Dage. Sagen udsattes derefter og kom atter for retten den 22. september, men udsattes atter.
Den 30. september mødte Christen Lauridsen for retten, hvor han udtalte, at han ugerne måtte formode, at han til ruin skulle søges, og han begærede at få oplæst alt, hvad der var passeret i sagen, hvorefter han ville fremkomme med sin besværing herom. Derefter fremlagde han sit fæstebrev, som han anmodede om at få oplæst i retten og derefter protokolleret. Det havde følgende ordlyd:
“Jeg underschref="javascript:void(0)"ne Laurids Hansen Nylland, Rådm. i Ringkiøbing, kiendes og hermed vitterlig giør, det jeg på min principalinde, velædle madame Bodil Jørgensdatter Høxbrou, sl: Borgm. Stephan Hofg(å)rds af Horsens, hendis vegne, hafuer sted og fæste, såsom jeg hermed steder og fæster til Christen Lauridzen, barnefød i Gad(e)g(å)rd på Holmsland, en gård eller sted på bemelte Holmsland i Nørbåndtzbye beliggende, huor over be.te mad. Hofg(å)rds efter giordte ridemands tog og indførsel tilkommer at disponere, og er bestående af hartkorn 1 td. 3 skp. 2 alb:, foruden Nyesogns kierches 1 td. 3 skp. 1 fd: 2 alb:, huilchet alt til dato er fri for ald kongl. schatters restandse, såvelsom for anden afgift til nestafuigte Martini 1720: hiulchet såledis bemelte Christen Lauridsen nu strax tiltræder og sin lifs tid, fri for hosbundtz egt og arbeide, som hans formand det haft haver, schal niude, bruge og beholde, med alt tillegende eiendom og påstående biugning, sampt på stedit befundne besættning, som Schiftebrefuet efter hans formand, afgangne Christen Terchelsen videre om formelder; Til indfestning har hand mig betalt 10 sdr., siger tj sletterxdr:. Derimod Christen Lauridsen udj rette tider og på tilbørligen steder betaller og clarerer ald ordinarj så velsom extra ordinarj kongl: contributioner, sambt landgielde og arbeidspenge efter jordebogen, som hans formand for hannem gifuet hafuer, såvelsom og iligm. suarer behørige afgift til kierchen, huis af indbe.te kierches andeel af be.te sted med rette bør suaris, huis rettighed ej herud prejudiceres. Biugningen holde hand forsuarlig vedlige, og iøfrigt stedit ansuarende sig, som en retschaffen fæstebunde efter ko: ma: aliernåd: lou og forordninger rette og forholder.
Ringkiøbing d: 30: may 1721. L. Nyeland. (L. S.)
Foregående fæstebrev soncenteret jeg underschref="javascript:void(0)"ne for såvit kierchens anpart af gården vedkommer og have Christen Lauridsen til mig betalt af de indmeldte 10 sdr. indfestning 6 sdr., så rådmand sr. Lars Nyeland allene har fåed de 4 sdr., som hand sig som fuldmechtig på mad: Houg(å)rds vegne til indtegt borger, siden hun sig min g(å)rd Siøg(å)rd og tilliggende gods haver antagit, og derfor i fremtiden tilkomer at giøre rigtighed, huilchet såledis hermed under min hånd bekreftis og tilståes, og venligen ombedit Sr. Rasmus Nøring i Ringkiøbing dette med mig som lauværge til vitterlighed at underschrifue.
Datum Nyeg(å)rd i Velling d: 31: may 1721.
Ide Sophie sl: m: Vendelboes.
(L. S.)
Efter begiering til vitterlighed testerer
R. Nøhring.
Hermed mente Christen Lauridsen, at have bevist, hvad han med rette skulle svare efter fæstebrevets indhold, hvilket han aldrig havde nægtet, hvorfor han begærede at fritages for Bagges påstand.
Herredsfoged Blanchenberg svarede herpå, at Christen Lauridsen foregav at have betalt landgilde efter fæstebrevet, så formodede han, at dommeren ville holde slig hans foregivende at bevise med de lovlige kvitteringer, han havde fået, som han kunne fremvise i retten. Hertil svarede Lauridsen, at han ingen kvitteringer havde fået, som han kunne fremvise, men forklarede, at han Mikkelsdag 1722 havde leveret 3 lpd. smør til Lars Nyeland og noget derefter 1½ lpd. smør til Peder Bagges. Fremdeles i år (1723) ved Skt. Hansdagstider havde han leveret 3 lpd. smør, tilsammen for tre år 7½ lpd. Han skulle efter jordebogen svare 6 lpd. 12 skålpund i landgilde for årene 1721 og 1722, der forfaldt hver år til marts, som efter ekstrakten af jordebogen for begge år var 3 rd. 1 mk. 6 sk., derimod havde han nu sidste vinter betalt 5 rd. 2 mk. til Bagges, hvilket han ville bekræfte ved sin ed.
Blanchenberg mente ikke, det skulle tillades ham at aflægge ed, men begærede sagen udsat 14 dage, for at få underretning fra sin principal. Christen Lauridsen henholdt sig til sit forrige meddelte, idet han erklærede, at han var en stakkels bonde, som efterstræbtes af sin husbond; han kunne ikke tåle nogen lang proces, og da han ikke kunne få andre kvitteringer, end de, som husbonden ville give, anmodede han atter om at aflægge ed, så han ved lovlig dom kunne befries for tiltalen, hvortil Blanchenberg svarede, at han ikke kunne vide i hvilken form, kvitteringerne var, da der ingen var forevist, hvorefter sagen udsattes.
Den 27. oktober mødtes man atter for tinget, hvor Blanchenberg påstod, at Lauridsen måtte have opbevaret de á parte kvitteringer for, hvad han havde modtaget. Lauridsen svarede, at han ikke havde nogen kvitteringsbog med stemplet papir, som Blanchenberg påstod han burde have haft, og han mente, det burde være husbondens pligt at informere en enfoldig Bonde herom, samt anskaffe en sådan for betaling, som den burde være. Han kunne nu godt erindre nogle små sedler, han havde fået for det, han havde betalt, men disse var bortkommen, og anmodede for øvrigt stadig om at få lav til at aflægge sin ed.
Herefter optages sagen til doms. Den 27. oktober resolverede retten, at eftersom Christen Lauridsen selv påstod, at han havde haft kvitteringer på det, han havde ydet, hvilke han ikke ville fremvise, men skyder sig hen under, at de var bortkomne, hvilket synes meget utroligt, så kunne det ikke tillades ham at gøre sin ed. I øvrigt havde den ædle Sr. Peder Bagges sin sag resolveret og efter egen påståelse til nærmere oplysning og påtale.
Retten gav altså Bagges medhold i hans påstand. Hvorvidt Christen Lauridsen havde betalt sit landgilde eller ej, fremgår ikke tilstrækkeligt tydeligt af retssagen. Påstand stod mod påstand, men Lauridsen synes ikke at have ført vidner for sin påstands rigtighed, og han forringede sine chancer ved først at påstå, at han ingen kvitteringer havde fået, og bagefter at fortælle, at han godt kunne erindre nogle små sedler. Efter retsforhandlingerne har han enten betalt sine restancer, eller han har opnået forlig med husbonden, i al fald findes han endnu 1731 som fæster både af Søgårds og kirkens gods.
(Justitsprotokollen, den 8.9., 22.9., 30.9., 20.10. og 27.10. 1723).
Min tip-tip-tip-tip oldemor
Nr. 177
Anne Poulsdatter,
født ca. 1690 i Agersbæk, Hee,
gift med Christen Lauridsen
død 1724 i Gadgaard, Nysogn. Skifte Søgaard Gods skp 1724, 13.juni. 1 søn. Omtalt i "Strandbygaard-Slægten" af J.B.Standbygaard s.65 med henv. til artikel af Thorv. Lodberg i Vestkysten 28. og 29. okt. 1942.
hendes far var: Poul Jensen nr. 354
hende mor: Ukendt
børn:
Laurids Christensen
nr. 178.
Iver Enevoldsen Slot, 1682- 1749.Født: 1682, Nysogn
Ægteskab (1): Ane Christensdatter før 1714
Død: 1749, Ny Sogn Hind Herred Ringkøbing amt i en alder af 67 år
Begravet: 16 Mar. 1749, Ny Sogn Hind Herred Ringkøbing amt
Iver Enevoldsen Slot (søn af Enevold Nielsen Slot( 356) og Ane Nielsdatter (357)) blev født ca. 1682
Noter for:
Iver Enevoldsen Slot:
På Torben Devantiers hjemmeside (Torben Devantier www.huguenot.dk ) stammer følgende: Bondegården Slot er en gammel fæstegård i Nørby på Holmsland, der ved matriklen 1844 matrikuleredes som nr. 67. Oprindelig har den gået under to navne, Slot og Lutzkjær, og enkelte steder finder vi den også betegnet Rudskjær.
Årsagen til navnet Slots oprindelse kendes ikke; men beboerne fik kendingsnavn af gården, som i nutiden for nogles vedkommende er overgået til at blive et slægtsnavn.
På Holmsland var der også personer, som gik under kendingsnavnet 'Prins', og som yderliggående i modsat retning havde de også personnavnet 'Svin' og 'Gris'.
Iver Enevoldsen Slot er denne slægts stamfader, hvor han er født, ved vi ikke, udover at han var af strandridder Peder Hansens gods, hvorfra han 1715 fik fripas. Den 28/4 1715 fik han fæstebrev på gården Slot, og da han hørte under rektoren i Ribe, var det ham der udstedte fæstebrevet, hvori det hedder, at den ærlige og velagted mand, 'Iver Enevoldsen', som havde sin rigtige afsked fra sin forrige husbond Peder Hansen, dateret Holmsland den 6. april 1715, havde ansøgt rektoren om en stor våning eller bol på Holmsland, kaldet 'Slot' eller 'Ludskjær', som var tillagt Ribe rektorat, som Iver Christensen før havde haft i fæste og for sin slette tilstand ikke længere kunde svare kongen eller husbonden sine afgifter og langt mindre holde bygningerne i forsvarlig stand, hvorfor den nu bortfæstedes til Iver Enevoldsen, der årlig skulde svare 5 rd. i rede penge i residensen i Ribe, kaldet Puggård.
Fæstebrevet er dateret den 28/4 1715 (Justitsprotokollen for Ulfborg-Hing herreder, 1718, fol. 84). Iver Slot, som han nu kaldes, måtte indgå på nogle forpligtigelser til den afgående fæster, men holdt ikke sit løfte, hvorfor Morten Thuesen på Hingø 1718, på sin steddatter Ane Kirstines Jensdatters vegne, indstævner Iver Slot for herredstinget, angående den forening og akkord, som Iver Enevoldsen, boende Lutzkiær på Holmsland havde indgået om Morten Thuesens steddatters livsophold og underholdning, da hun og hendes mand, Iver Christensen formedelst svaghed afstod deres iboende gård til Iver Enevoldsen. Sagen drejede sig dels om den fattige, svage kones aftægt, dels om hendes kiste- og gangklæder, som hun skulle have lov at tage med sig, hvilket Iver Slot nægtede hende. Der indkaldes forskellige vidner.
Laurids Jensen i Sønderby, He sogn, forklarede, at han for fire år siden kom til Hingø, hvor Iver Enevoldsen og Niels Enevoldsen var tilstede. De akkorderede her med Ane Kirstine Jensdatters stedfader, om Iver Enevoldsen skulde have stedet Lutzkiær, hun skulle så blive hos ham, og han give hende det hun kunde have af føde og 1 td. byg eller skulde det blive bedre for han, vilde han give hende 1 td. byg mere. Det oplystes imidlertid, at Laurids Jensen ikke var noget uvildigt vidne, da han var Ane Kirstine Jensdatters kødelige broder. Dernæst måtte Laurids Knudsen fra Sønder Rødklit frem for at vidne. Han forklarede, at han tilligemed Peder Graversen fra Nørre Bandsby for fire år siden var i Nysogns kloster i degnens gård, da Iver Enevoldsen lige var flyttet til Lutzkiær, og her hørte han, at Iver Enevoldsen lovede Morten Thuesen, at dersom steddatteren vilde blive hos ham, vilde han give hende føde og klæder på livstid og vilde hun ikke blive hos ham, vilde han årlig give hende 1 td. rug og 1 td. byg, men blev lykken bedre for ham, skulde han yderlig give hende en halv tønde byg.
Anders Nielsen i Hovvig vidnede, at han 2. pinsedag tillige med Jens Christensen i Tamberg efter Morten Thuesens begæring efter prædiken i Nysogns kloster i kirken var hos Iver Enevoldsen....... Sagen udsættes fire uger. Videre herom læses i justitsprotokollen for Ulfborg-Hing herreder, den 29/6 1718.
Seks år efter er det atter galt med Iver Enevoldsen Slot, da Laurids Nielsen i Sønderby indstævner Iver Enevoldsen, boende i Slot ved Poller, fordi han havde ladet sin karl beså Laurids Nielsens ager med 'Vallingkorn' (vårrug) på Gammelsogns mark ved Bollerup, som han selv forhen havde pløjet. Stævningen blev givet til naboen, Peder Pollers søn, Mads Pedersen, fordi Iver Enevoldsen mandag otte dage i forvejen var rejst fra Nymindegab til Hamborg, og dette var sikkert årsagen til, at han ikke mødte for retten. Flere vidner var indkaldt. Ved et nyt retsmøde mødte herredsfoged Blanchberg på Iver Slots vegne og protesterede, fordi formaliteterne ikke var i orden. Atter indstævnes Iver Slot, hans kone og tjenestekarl Lars Sylvestersen angående ageren i Gammelsogn, der kaldtes 'Slots ager'.
Herredsfogden mødte for Iver Slot og forklarede, at han var den fjerde mand, som havde Slot i fæste siden landmålingen (d.v.s. siden 1682), han måtte ugerne formene, at en del af samme steds ejendom var forvildet, og at han først afvigte år fik kundskab om, at den omstridte ager rettelig skulle henhøre, og ved landmålingen være målt og takseret under Slot.
Senere mødte Peder Prang for Laurids Nielsen og forklarede, at i mange år før Laurids Nielsens tid og forklarede, at i mange år var ageren ikke drevet, avlet eller begæret at stedet Slot, men til det sted i Sønderby, Laurids Nielsen nu påboende, hvilket kunde bevises ved mange vidnesbyrd, at det havde været således upåtalt og upåanket i over 50 år. (videre ikke undersøgt i sagen).(Justitsprotokollen, den 21/5, 9/8 1724, 23/8 1724).
Mere om
Iver Enevoldsen Slot:
Bopæl 1: 05 May 1739, Slot, Nørby.
Begravet: 16. Marts 1749, Nysogn kirke.
Fæste: 28. April 1715, Fæstet gården Slot i Nørby, som hørte under Rektoren i Ribe.
Tjener hos: 1715, Fik fripas fra Strandrider Peder Hansen, som han havde tjent indtil
da
Børn af Iver Enevoldsen Slot og Ane Christensdatter:
Anne Iversdatter, f. ca. 1714, Slot, Nørby, d. 1788, Gadegård.
Anne Iversdatter, f. ca. 1718, Slot, Nørby, d.1803, Sønderby
Niels Iversen, f. ca. 1719, Slot, Nørby, d. 1793, Syndervig
Mette Iversdatter, f. ca. 1723, Slot, Nørby, d. 1797, Nørre Bansby.
Christen Iversen, f. ca. 1723, Slot, Nørby, d. 1803, Slot, Nørby.
Enevold Iversen, f. ca. 1728, Slot, Nørby, d. 1737, Slot, Nørby.
Maren Iversdatter, f. ca. 1730, Slot, Nørby, d. 1798, Nørre Røjklit.
nr. 179.
Ane Christensdatter.
Ane Christensdatter blev gift med Iver Enevoldsen Slot
De fik følgende børn:
Anne Iversdatter, f. ca. 1714, Slot, Nørby, d. 1788, Gadegård.
Anne Iversdatter, f. ca. 1718, Slot, Nørby, d.1803, Sønderby
Niels Iversen, f. ca. 1719, Slot, Nørby, d. 1793, Syndervig
Mette Iversdatter, f. ca. 1723, Slot, Nørby, d. 1797, Nørre Bansby. Begravet d. 13. august 1797.
Christen Iversen, f. ca. 1723, Slot, Nørby, d. 1803, Slot, Nørby.
Enevold Iversen, f. ca. 1728, Slot, Nørby, d. 1737, Slot, Nørby.
Maren Iversdatter, f. ca. 1730, Slot, Nørby, d. 1798, Nørre Røjklit.
Nr. 180.
Anders Nielsen Vejlgaard
født: ca.
Far til Christen Andersen Vejlgaard
Beskæftigelse: Fæstegårdmand
død:
Note:
Ifølge jordebogen for Søgård
gods har Anders en gård i fæste i 1688 og 1721. Stedet Wejlgård ligger sandsynligvis i Sønderbye - Nye sogn. Matriklen af 8/5 1688 er der to fæstere af Weylgaard, nemlig Jens Enevoldsen og Anders Nielsen.
Hartkornet var
efter den gamle martrikel var 6 tdr. 4 skp.
Efter den nye 7 tdr. 2 skp. 0 fjk. 1 album.
Ved matrikel i 1844 får gården nr. 35
nr. 181.
Ukendt
nr.182.
Søren Nielsen
Født 1667 Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred
Beskæftigelse Gårdmand
Gift med Maren Christensdatter
Død 1767 Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred, han blev 100 år
Begravet 29 nov. 1767 Nysogn, Hind herred, Ringkøbing amt
Søren Nielsen, ca. 1667-1767
børn:
1. Anne Sørensdatter, f. 1714, Røjklit,
Nysogn, Hind herred d. 1774, Vejlgaard, Nysogn, Hind herred (Alder 60 years)
2. Ib Sørensen, f. 1714, Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred Find
3. Søren Sørensen, f. 1721,
Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred
4. Maren Sørensdatter, f. Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred
nr. 183
Maren Christensdatter, ca. 1681-1754
født: ca. 1681 i Maren Christensdatter i Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred
Død 1754 Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred
Begravet 15 dec. 1754 Nysogn, Hind herred, Ringkøbing amt : Gamle Sørens hustru Maren Christensdatter af Nr. Røjklit, 73 år
Børn
1. Anne Sørensdatter, f. 1714, Røjklit, Nysogn, Hind herred
d. 1774, Vejlgaard, Nysogn, Hind herred (Alder 60 years)
2. Ib Sørensen, f. 1714, Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred Find
3. Søren Sørensen, f. 1721, Nørre Røjklit, Nysogn,
Hind herred
4. Maren Sørensdatter, f. Nørre Røjklit, Nysogn, Hind herred
nr. 184
Christen Nielsen
død i Nørre Røjklit 4. december 1731.
Fæstegårdmand i Nørre Røjklit under Søgaard gods. Han overtog sit fæstested af htk. 2.4.3.0. efter Niels Hansen, derer i matriklen 1688 nævnes som fæster under Søgaard. Gården er af gl. htk. 1.5.2.11/5, nyt htk. 2.4.3.0. Niels Hansen nævnes i Søgaards jordebog af 1691.
Christen Nielsen nævnes 1706 som fæster under Søgaard af htk. 2.4.3.0, hvoraf han svarer i landgilde 1 ørte2) rug, 1 ørte byg, 1 pund smør og 3 mark arbejdspenge. Han nævnes endvidere 1720 og 1722.
Christen Nielsen og hustru indstævnes for herredstinget 1717 i anledning af strandingstyverierne ved Søndervig ved ”De Marie” af Drammens forlis. Christen Nielsen idømmes at betale som kontingent 3 mark og 8 skilling til Søgaards fæsteres fælles bøde efter ligning i følge en akkord, indgået af Hans Trige, forpagter af Søgaard og Anders Andersen Lund, fuldmægtig på Voldbjerg.
Christen Nielsen er uden tvivl søn af Niels Hansen, hvis fæstegård han overtog. Christen Nielsens brødre er temmelig sikkert: Hans Nielsen og Peder Nielsen. Peder Nielsen havde bopæl i Sønder Røjklit. Skifte efter ham afholdes 17. december 1729 under Søgaard gods (Skifteprotokol 1723-1782 fol.29b).
Arvinger er enken Mette Christensdatter, hvis laugværge er Jens Christensen, og fire børn af et tidligere ægteskab: Karen, Anne, Niels og Kirsten, hvis formyndere er farbrødrene Christen Nielsen og Hans Nielsen i Røjklit samt Peder Plougsgaard og Jens Lauridsen. Boets indtægt er 24.0.3 rd, dets udgift 6.5.15 rd. Enken vil ikke betale noget af boets gæld og arver intet. Sønnen arver 6.5.0. rd., hver af døtrene 3.2.8. rd. Børnene overlader deres stedmoder en del af indboet
nr. 185
Ide Christensdatter
gift med Christen Nielsen
Skifte efter Christen Nielsen afholdes 2. januar 1732, 30. dagen efter hans død, under Søgaard gods.
Arvinger er enken og seks børn: Christen 24 år, Kirsten 22 år, Laust 21 år, Anne 18 år, Maren 16 år, Niels 12 år, Jens 8 år.
Der bliver ingen deling mellem enken og børnene, da boets indtægt opgøres til 51.5.1 rd. og dets udgift til 74.5.15 rd.
Vitterlighedsmænd er Søren Nielsen og Morten Christensen. Der nævnes intet om laugværge og formyndere.
Ide Christensdatter indstævnes til at møde 24. september 1732 for herredstinget sammen med andre af Søgaards fæstere for skyldige restancer.
Ide Christensdatter skylder: efter afregning 1. juli 1731 i rede penge for landgilde og forstrækning 5 rdl. 2 mk. 3 sk. + forfalden landgilde for 1732: i stedet for 24 snese tørrede hvillinger 2 rdl, i alt 7 rdl. 2 mk. 3 sk. Da ingen af de indstævnede møder i retten bliver sagen opsat til 8. oktober, hvor heller ingen af de indstævnede møder. I rettens kendelse hedder det, at de indstævnede bør betale de skyldige beløb inden 15 dage eller lide nam og udlæg efter loven.
Nr. 186
Christen Poulsen
Død 1735.
Fæster af en gård i Sønderby af htk. 2.5.1.1½. under Søgaard gods.)
Christen Poulsen indstævnes for herredstinget i anledning af strandingstyverierne ved Søndervig, da ”De Marie” af Drammen forliste 24 juli 1717. Niels Jensen af Gl. sogn møder i retten 10. august 1717 og opfordres af Voldbjergs fuldmægtig Anders Andersen til sandfærdigt at redegøre for tilhørsforholdet af nogle vogne, han har set i klitterne. Niels Jensen angiver Peder til Christen Lauridsens og dennes gårdmand (d.v.s gårdfæster) Christen Poulsen og Oluf Jensen i Kirkeby, og da kaptainens karl (kaptajnen på Voldbjerg) var efter dem, gik de fra deres vogne og ville ikke kendes ved dem. Matias Andersen af Heager og tjener for kaptainen på Voldbjerg Peder Poulsen vidner, at de blandt vognene i klitterne kom til to, som Niels Jensen har forklaret om. Peder til Christen Lauridsens, Christen Poulsen og Oluf Jensen gik fra deres vogne, men Niels Jensen fik dem tilbage. Så bad de vidnerne, at de ville lade dem gå, så ville de betale dem, og de blev enige med vidnerne, at de skulle betale 1 rigsdaler af hver vogn, og den ene betalte straks tre mark, mens Niels Jensen garanterede for resten. Så lod ovennævnte vidner dem gå, men gav dem ikke fri for andre.
Skibet Marie af Drammen, som forliste d. 25. Juli 1717 i Søndervig var lastet med træ, som var meget efterspurgt.
Christen Poulsen indstævnes til at møde for herredstinget 7. januar 1728 sammen med andre af Søgaards fæstere for skyldige restancer, og atter 1732, hvor han og flere indstævnes til at møde 24. september. Christen Poulsen skylder 2 mk for græsning af en plag på Søgaards eng, som han efter rettens kendelse 8. oktober bør betale inden 15 dage eller lide nam og udlæg efter loven.
Gift med Kirsten Christensdatter.
Skifte efter Christen Poulsen afholdes 1. december 1735 under Søgaard gods.
Arvinger: Enken Kirsten Christensdatter ti børn: Kirsten, 26 år, Poul 24 år, Karen 22 år, Christen 19 år, Anne 17 år, Sidsel 14 år, Kirsten 13 år, Niels 11 år, Else 11 år, Iver 6 år.
Boets aktiver opgøres til 58.4.11. rd. Passiver (besætning, ifølge forordningen, til htk. 2.5.1.1½ og bygfæld) 67.0.2. rd. Der er intet at arve. Sønnen Poul Christensen har overtaget fæstestedet.
Noter:
1) Gården er en halvgård. 1688 og 1691 nævnes Christen Lauridsen fæster af den hele gård af htk. 5.2.3.0.
2) Ulfborg-Hind herreders justitsprotokol, 1717, 10. august. LA B80A-3.
3) Ovennævnte protokol 7. januar 1728 og 3. marts 1729, og 24. sept. 1732. LA B80A – 3 og 4.
nr. 187
Kirsten Christensdatter
Gift med Christen Poulsen i Sønderby
Skifte efter Christen Poulsen afholdes 1. december 1735 under Søgaard gods.
Arvinger: Enken Kirsten Christensdatter ti børn: Kirsten, 26 år, Poul 24 år, Karen 22 år, Christen 19 år, Anne 17 år, Sidsel 14 år, Kirsten 13 år, Niels 11 år, Else 11 år, Iver 6 år.
Boets aktiver opgøres til 58.4.11. rd. Passiver (besætning, ifølge forordningen, til htk. 2.5.1.1½ og bygfæld) 67.0.2. rd. Der er intet at arve. Sønnen Poul Christensen har overtaget fæstestedet.
Min tip-tip-tip-tip-tip oldeforældre var:
Nr. 352
Laurids Nielsen Gadegaard
Født: omkring 1650 - Brøllund, Nysogn
Ægteskab: før
1682
Erhverv: Gmd.
Død: 1719/20 e.v.t (1720) - Gadgaard, Nysogn
Laurids blev gift med Kirstine(Kirsten) Jensdatter, datter af Jens Jensen Gadegaard og Ukendt, Bef 1682. (Kirstine(Kirsten) Jensdatter blev født Abt 1651 og døde i 1720 i Gadgaard, Nysogn, Hind Herred.
At Laurids Nielsen Gadgaard var søn af Niels Brøllund får vi bekræftet ved skiftet efter Søren Nielsen Brøllund i 1702, da han udtrykkelig nævnes som farbroder til børnene. Hvornår han er født eller død vides ikke. Han lever d. 11/6 1701, da han indstævnes for herredstinget for en gæld på 2 rd. rede penge, som hans hustru havde lavet hos Niels Olufsen (Fra justitsprotokollen d. 20/6 1701).
Laurids synes også at leve den 28/2 1719, da han indstævnes for herredstinget angående sagen vedrørende Ane Kirstine Sørensdatter (Brøllund), men er død inden d. 18/9 1720, da sønnen Laurids Lauridsen Gadgaard oplyser, at han boede hjemme hos moderen (justitspr. d. 18/9 1720).
Ved Matriklen 1688, da Knud Pedersen og Laurids Nielsen Gadgaard havde gården, skyldsættes den i nyt hartkorn til 8.0.1.0, heri beregnet stedet i Rødklit. I 1670-erne, sandsynligvis omkring 1675, deles gården i to halvgårde, hvoraf Jens Gadegaard havde den ene. Han beskattes i 1677 af 1 ildsted, 3 heste, 3 køer.
Laurids Gadgaard havde den anden, hvoraf han beskattes af 3 ildsteder, 3 heste og 2 køer. (Fra ildsted og kreaturskatten, Rigsarkivet). Året efter af 1 pige, 2 hopper, 2 køer, 1 kalv, 4 får og 1 svin. I 1683 beskattes han af en unavngiven hustru, 2 heste, 1 ko og 2 får.
I 1705 er Lars Gade gift og har børn (Ifølge Ildsted og kreaturskatter 1677, kop- og kreaturskatten 1678, kop og kvægskatten 1683, ekstraskatten 1699 og 1705 - Lundenæs/Bøvling Amter.
Hvornår Laurids Gadegaard overtog halvparten af Gadegaard, vides ikke. Første gang vi ser ham er i 1677, da Jens Jensen Gadegaard havde den anden halvpart. Den 15/7 1681 får han af provsten over Hardsyssel, den senere biskop over Ribe stift, Christen Jensen Lodberg, fæstebrev på konges, kirkens og præstens anpart i korntiende i den halvgård han bebor. Og som han oppebær på livstid, så længe han i rette tid leverede den årlige afgift. (Justitspro. 29/5 og 16/6 1695).
Den 4/8 1706 mødte han for herredstinget og tilstod, at han af fri vilje og med velbevaret hu bortgav og forærer sønnen, Laurids Lauridsen, der ligeledes var tilstede i retten, den trediepart af ham påboende halvgård Gadegaards bondeskyld og bondeejendom, såsom to små huse i Nyesogn kloster, som Gravers Mortensen og Kirsten Pedersdatter påboede, som han fremfor ham andre børn og arvinger til evindelig arv og ejendom skulle nyde og beholde. På de vilkår, at han i faderens livstid skulle forblive hjemme hos ham som en lydig, tjenestevillig og flittig søn. Fader og søn gav hinanden hånd herpå og begærede det af retten påskrevet. Tilstede var Laurids Lauridsen's broder Jens Lauridsen, der ikke havde noget herimod at sige. (Justitspro d. 4/8 1706).
Der er også nævnt noget om Laurids i Justitsprotokollen d. 12/3 og 25/5 1721. Oplysningerne er hentet fra Thorvald Lodberg's arkiv på Holmsland lokalarkiv.
Noter : Se Sl.b. "Mads Peder Christiansen" ane 76-77 og Strandbygaard Slægten" s.68 og fra Jens Jørgen Hansen redegørelse om Gadegaard s. 4: I en jordebog for 1717 er Laurids Lauridsen opført på denne halvgård, men i en jordebog for 1720 er Laurids Nielsen atter opført, han indstævnes ikke i anledning af strandingstyverierne 1717, hvorimod hans børn indstævnes, og da de her er opført som Laurids Lauridsen i Gadegaard og broder, Anders, og søster, Johanne Marie, så synes det at tyde på, at sønnen allerede dengang havde overtaget gårdens drift, men Laurids Nielsen er død inden den 25. maj 1721, da Laurids Gadegaards enke og to sønner og Anders Lauridsen indstævnes for herredstinget, da de er iblandt dem, som ikke havde opfyldt løftet efter den akkord, som de havde indgået med deres husbond, angående den bøde, de skulle have betalt for at have deltaget ved strandingstyverierne i Søndervig 1717. Ved et retsmøde, den 21. marts 1721 var Laurids Gades enke og sønner, Laurids og Anders mødt, men Laurids Lauridsen forklarede her, at han ingen akkord havde indgået med husbonden, men ville ikke sværge, i øvrigt ville han betale 3 mark, da han bekendte, at han havde fået noget træ, men ikke smør. Dette tilbud blev ikke modtaget. Den 9. juli er de atter for i retten, da man får fortalt, at Laurids Pedersens(?) enke i Gadegård, så vel som hendes søn, Anders, og 2 døtre, Johanne Marie og Ane tilsammen skulle betale 6 mark i bøde efter ligning og 1 mark til processens omkostning, og sønnen, Laurids Lauridsen skulle for sig betale det samme beløb. Gift med Kirsten ., f. ca. 1651, 1737, 86 år, begr. 18. august. Da hun ved begravelsen nævnes som Laust Nielsen Gadegaards hustru, Kirsten, hun er rimeligvis identisk med den Kirsten Gadegaard, der 1731 havde gården med htk. 4.0.0.1u., og hun har så ikke frastået retten til gården, trods hendes høje alder.
Dåbsnotater: Fundet på Ingrid og Kaj Schmidt hjemmeside
Begravelsesnotater: Fundet på Ingrid og Kaj Schmidt hjemmeside
Laurids blev gift med:
nr. 353.
Kirstine(Kirsten) Jensdatter
datter af Jens Jensen Gadegaard og Ukendt, gift før 1682.
født ca. 1651
gift før 1682 med Laurids Nielsen Gadegaard
døde i 1720 i Gadgaard, Nysogn, Hind Herred.
Børn:
Christen Lauridsen Gadegaard
Født: Gadgaard, Nysogn
Død: 1746 - Nr. Bandsby, Nysogn
Kirsten Lauridsdatter
Født: 1685 35 34
Død: 1762 - Brøllund, Nysogn
Laurids Lauridsen Gadegaard
Født: 1686 36 35
Død: 1756 - Gadegaard, Nysogn
Johanne Marie Lauridsdatter
Født: omkring 1690 40 39
Anders Lauridsen
Født: 1694 44 43 - Gadgaard, Nysogn
Død: 1755 - Gadgaard, Nysogn
Jens Lauridsen
nr. 354.
Poul Jensen
nr. 355.
Ukendt
nr. 356
Enevold Nielsen Slot
Agersbæk, Hee,
Noter for: Enevold Nielsen Slot
Enevold var fæster af bolet, kaldet Slottet, i Nysogn, der hørte under Rysensten gods.
Enevold blev gift med Ane Nielsdatter, som var ca. 1665 og døde efter 1702.
Enevold blev derefter gift med Kirsten
Kirsten blev født i 1683 og døde ca. 1755 i Slot, Nysogn
Født: 1665
Ægteskab (1): Ane Nielsdatter
Ægteskab (2): Kirsten
Død: 1755, Slottet, Nysogn, Hind Herred i en alder af 90 år
Begravet: 1 Jul. 1755, Nysogn, Hind Herred
Hans far var:
Niels Houlisen
Notater:
Fundet på http://www.huguenot.dk/59/n658.htm
Børn
1. Iver Enevoldsen Slot, f. ca. 1682, Nysogn , d. 1749, Slot, Nørby
(Alder ~ 67 år)
2. Niels Enevoldsen Slot, f. ca. 1688
3. Simon Enevoldsen Slot, f. ca. 1686, d. 1771, Havrvig (Alder ~ 85 år)
Familie 2
Kirsten, f. ca. 1683, d. 1755, Kloster (Alder 72 år)
nr. 357
Ane Nielsdatter blev gift med Enevold Nielsen Slot, søn af Niels Houlisen. Jeg har ikke kunnet finde hendes fødsel eller hendes forældre.
Ane Nielsdatter må være født omkring 1665 og død efter 1702.
børn med Enevold:
Iver Enevoldsen Slot, f. ca.. 1682, Nysogn, d. 1749, Slot, Nørby.
Niels Enevoldsen Slot, f.ca. 1688,
Simon Enevoldsen Slot, f. ca.1686, d. 1771, Havrvig
Nr. 368
Niels Hansen
Niels Hansen,
1688 nævnes han som fæster under Søgaard. Gården er af gl. htk. 1.5.2.11/5, nyt htk. 2.4.3.0. Niels Hansen nævnes i Søgaards jordebog af 1691.
børn:
Christen Nielsen er uden tvivl søn af Niels Hansen, hvis fæstegård han overtog.
Hans Nielsen
Peder Nielsen. Peder Nielsen havde bopæl i Sønder Røjklit. Skifte efter ham afholdes 17. december 1729 under Søgaard gods (Skifteprotokol 1723-1782 fol.29b).
nr.369
Ukendt
Mine tip-tip-tip-tip-tip-tip- Oldeforældre:
nr. 704
Niels Christensen Brøllund er Født: ca. 1620, Brøllund, Nysogn, Hind Herred
Ægteskab: Ukendt
Død: Før 1690, Brøllund, Nysogn, Hind Herred i en alder af ca. 70 år
søn af Christen Lauridsen Brøllund og ukendt kvinde
børn: Laurids Nielsen Gadegaard, f. ca. 1650, Brøllund, Nysogn, Hind herred, Ringkøbing amt, død mellem 1719 og 1720
Søren Nielsen, død ca. 1701
Noter for: Niels Christensen Brøllund
Niels var i årene 1650-53 inderst i Brøllund, dvs., at han boede på gården uden at være i besiddelse af den, men 1661, 1662 og 1664 havde han den halve gård. Når har i 1650 bor i Brøllund, medens Christen Lauridsen driver den, og når han derefter overtager Christens Lauridsens halvgård, kan man gå ud fra et familieforhold mellem disse. Niels skattes 1671 af en unavngiven søn og datter,
1673 af en søn,
1676 af em datter,
1677 af 3 ildsteder, 4 heste og 4 køer.
Året efter af unavngiven hustru, 2 børn, 2 hopper, 2 køer, 2 ungnød, 14 får og 1 svin.
Han er død eller har overdraget gården inden 1683 til sønnen Søren Nielsen Brøllund.
Ved matriklen i 1664 Står der: "Gaardbeboere var Peder Christensen og Niels i Brøllund. Herlighedshartkorn til lensmanden paa Bøvling: 5.1.3.0. landgilde: 1 mark vognpenge, 14 skilling 1 lbum, kørepenge, 5 album leding, 1 ørtug rug, 3½ skæppe havre, 2 pund smør, 1 svin, 8 heste af stald."
I 1664 skøder kronen en del bøndergodser på Holmsland til hollænderen Henrik Ruse til Bøvling slot (det senere Ryssensten). Bland dette var Brøllundgards herlighed. Som gårdbeboere anføres Peder Christensen og Niels Christensen.
D. 26/3 1682 skøder Baron Christian Juel en del bøndergods på Holmsland til Rasmus Andersen til Søgård, her iblandt var Brøllundgårdens herlighed. Som gårdbeboere anføres Mogens
Larsen og Søren Nielsen.
Oplysningerne er hentet fra Thorvald Lodbergs arkiv på Holmsland lokalarkiv.
Nr. 705
Ukendt
Nr. 706
Jens Jensen Gadegaard
Født: 1620
Ægteskab: Ukendt
Død: 1677 i en alder af 57 år
børn:
Niels Jensen
Kirstine(Kirsten) Jensdatter
Hans far var nr. 1412: Jens Jensen
nr. 707
Ukendt
nr. 708.
Ukendt
nr. 709
nr. 712
Niels Houlisen (Slot)
født: 1640 i Slottet, Ny Sogn
død: 1664 i Nr. Bandsby, Ny Sogn
Han var søn af Houli Nielsen (nr. 1424)
Niels var fæstegårdmand i Nr. Bandsbye, Nyesogn
Min tip-tip-tip-tip-tip-tip-tip- oldeforældre var:
Nr. 1408.
Christen Lauridsen Brøllund
Christen Lauridsen Brøllund må være født omkring 1585
Christen var gårdmand i Brøllund og nævnt første gang i lensregnskaberne i 1613 og 1616.
Første gang vi i de gamle lensregnskaber ser Brøllund nævnt, er 1613, da Chresten Lauridsen og Niels Brøllund måtte betale en bøde, for baardag de havde gjort mod hinanden, hvilket vil sige, at de havde været oppe at slås. Medens Niels Brøllund snart forsvinder fra gården, forbliver Christen Lauridsen her i flere år. I 1625 havde Christen Lauridsen gården sammen med Peder Christensen. Denne sidste skattes i 1635 af en dreng, Chresten. Han kan muligvis være en søn.
Christen Lauridsen har endnu i 1650 sin halvgård, men 1652 opføres Peder Christensen og Mette Peder Christensen som gårdbeboere i Brøllund med Niels Christensen som inderst. Enten er denne Peder Christensen en søn af Christen Lauridsen, og han har så kun haft gården i kort tid, eller der foreligger en fejl i listen. Det er tvivlsomt, om Christen Lauridsen var fader til den Peder Christensen, der havde gården allerede i 1625, men skønt vi ikke kan bevise det, kan vi gå ud fra som ganske sikkert, at var fader til efterfølgeren Niels Christensen Brøllund. Sønnen overtager gården omkring 1653.
Oplysningerne er hentet fra Thorvald Lodberg's arkiv på Holmsland lokalarkiv.
nr. 1409
Kirsten Jensdatter (Brøllund).
Kirsten
blev født i 1725
Kirsten døde i 1800.
Hun blev gift med Christen Lauridsen. Født: omkring 1726 - Sønderby, Nysogn
Død: 1806 - Gammelsogn, Ringkøbing amt
Hendes far var:
Jens Knudsen Brøllund nr.2018, 1680-1749
mor
Kirsten Lauridsdatter nr. 2019, 1685-1762
storebror
Knud Jensen Brøllund,1722-1784
storesøster
Malene Jensdatter, 1723-1755
hende
selv
Kirsten Jensdatter Brøllund, 1725-1800
lillebror
Jens Jensen, 1729-
lillesøster
Karen Jensdatter Brøllund , 1731-18
Nr. 1410
nr. 1411
nr. 1412
Jens Jensen
Jens Jensen Gadegaard
Nr. 1424
Houli Nielsen
Nr. 2818:
Jens Knudsen Brøllund (Gadegaard)
Jens Knudsen Brøllund
Født: ca.1680 - Gadgård, Nysogn
Død: 3 apr. 1749 Nysogn kirkegård
(Skærtorsdag)] Begr i N:S: Kgd Jens Knudsen af Brølling anno etat: 69
hustru
Kirsten Lauridsdatter
Født: 1685
Død: 1762 - Brøllund, Nysogn
Ægteskab: 1721 -
Knud Jensen Brøllund
Født: omkring 1722 42 37 - Brøllund, Nysogn
Død: 1784 - Brøllund, Nysogn
Malene Jensdatter
Født: omkring 1723 43 38 - Brøllund, Nysogn
Død: 1755 - Sønderby, Nysogn
Kirsten Jensdatter Brøllund
Født: 1725 45 40 - Brøllund, Nysogn
Død: 1800 - Gammelsogn, Ringkøbing amt
Jens Jensen
Født: 1729 49 44 - Brøllund, Nysogn
Karen Jensdatter Brøllund
Født: 1731 51 46 - Brøllund, Nysogn
Død: 27. oktober 1817 - Søndervig, Nysogn
Efter Jens Knudsen Gadgaards død blev der afholdt skifte i boet mellem enken og børnene:
Knud, 26 år
Jens, 20 år
Mallene, gift med Niels Larsen i Sønderby
Kirsten, 22 år
Karen, 17 år gammel.
Af skiftet fremgår det, at Jens Knudsen Gadgaard ved sin død var en efter den tids forhold ret velstående fæstebonde.
Af værdier i boet kan således nævnes:
en sølv stob
20 rdlr i rede, penge
fem tinfade
seks tintallerkner
to tinlysestager
to kobberkedler i grue
en
mindre kobberkedel
et hvidmalet krus med låg
en lille Chr IV. Bibel
en bog kaldet ʺHelvaderusʺ
en stor egetræskiste med lås
en jernkakkelovn
Selve gårdens besætning bestod af:
9 stude,
vurderet til ialt 41 rdlr.
6 kvier, 4 køer, 4 kalve,
11 hesteplage, 1 hoppe med føl, sat til 18 rdlr.
to hopper, vurderet til 16 rdlr.
18 får med lam, 18 rdlr.
1 vædder og gimmerlam, 1 rdlr.
1 so med
6 grise
8 gamle gæs.
Boets samlede værdi opgjordes til 382 rdlr.
Gælden og udgifter til reparation af fæstegården etc . androg 293 rdlr.
således at der blev til deling arvingerne imellem
89 rdlr.
Kilde: Slægten Fjord fra Holmsland : om Niels Christensen Fjord, født 1836, hans forfædre og efterkommere - Nordisk Slægtsforskning, 1972,
1.[S163] Kirkebog for Nysogn, Hind herred, Ringkøbing amt, 1732 - 1776 C536A/C/002/K07-11-A opslag 368.
2.[S3] Valdemar Jørgensen, Til erindring om Slægtsstævnet den 17. juli 1955,
Jens Knudsen (Brøllund) ses i 1719 at have overtaget fæstet på sin farbror Jens Pedersen Kiærgaards gård Brøllund, en større gård med et hartkorn på 5 tdr, og 1½ alb., som hørte under Søgaard, dog således at herlighedsretten tilhørte Søgaard, medens 7½ skpr. bondeskyld tilhørte farbroderen, der imidlertid kort forinden ses at have udstedt en panteforskrivning på denne bondeskyld til Jens Knudsen (Brøllund) mod et lån på 96 rdr. Jens Knudsen (Brøllund) overtog nu denne temmelig store gård med indbo, besætning og redskaber, medens farbroderen og dennes hustru gik på aftægt i gården, i hvilken anledning der oprettedes en aftægtskontrakt, der indledes således:
"Kiendes jeg underskrevne Jens Knudsen Gadgaard, boende i Brøllund i Nysogn paa Holmsland og hermed vitterliggiør at ieg med min kiære farbroder Jens Pedersen Kiærgaard værende i bemelte Brøllund og hans hustru Line Willadsdatter, formedelst hand fornefnte iboende Gaard Brøllund til mig til brugelighed haver afstanden og overdraget, haver indgaaet efterskrefne Forening, nemlig jeg Jens Knudsen hermed lover at til mig tage bemelte min Faderbroder Jens Pedersen Kiærgaard og hustru Line Villadsdatter og dennem med daglig og forsvarlig Føde og Underholdning ved mit eget Bord, saaledes og saa godt, som jeg det seif nyder, dens Livstid at opholde og forsyne og dennem derforuden fornøden Husværelse at forskaffe, saa og af mig og mine Tjenestefolch eller om ieg mig indlader udi Ægteskab, da af min hustrue i alle høflige Maader at begegnes, som det en Brodersøn og hans Husgesinde udkræver og forsvarligt kan eragtes, men dersom bemelte min kiære Farbroder og hustrue skulle fornemme iche at have den Opsiun af mig mine Folch eller om Gud vil tilkommende Hustrue, som det sig bør, og derover bliver tilsinds at have for sig selv, Da lover ieg at forskaffe dennem en smuch Stue, Køchen og Kammer i gaarden hos mig, hvori de kan hafve Varme om Vinteren og dertil være forpligtet at forskaffe dem nødvendig Ildebrand, og ellers hvis Ildebrand de daglig til Fornødenhed maatte behøve."
Endvidere skulle Jens Knudsen (Brøllund) i så fald levere farbroderen og dennes hustru til deres årlige ophold 4 tdr, rug, 3 ørtug malt, 12 skpr. byggryn, 4 skpr. humle, 1 lispund flæsk, 2 pund smør, 2 fårekroppe, 16 snese vårhvilling og 4 torsk, 12 snese høsthvilling og 2 torsk samt 2 skpr. salt. Herudover skulle de gamle have gårdens bedste ko og to får, som Jens Knudsen (Brøllund) skulle fodre og græsse for dem. Når de afgik ved døden, skulle Jens Knudsen (Brøllund) sørge for deres begravelse, mod at han overtog deres resterende ejendele i form af løsøre og klæder.
Jens Knudsen (Brøllund) sad nu på gården indtil sin død, da der den 14. juni 1749 afholdtes skifte i boet mellem enken Kirsten Lauritsdatter og børnene Knud, 27 år, Jens, 20 år, Malene, gift med Niels Lauritsen i Sønderby, Kirsten, 22 år, og Karen, 17 år gammel. På skiftet oplyste datteren Malenes mand Niels Lauritsen, at han var tilfreds med den medgift, han havde fået med sin hustru, hvorfor han og hustruen ikke havde yderligere krav i boet.
Man gik nu i gang med en registrering og vurdering af boets effekter, der viser, at Jens Knudsen (Brøllund) havde været en temmelig velstående mand. Af indbo nævnes en jernkakkelovn, et fyrretræsbord med skammel, fire træstole, sengetøj til fire sengesteder, alene vurderet til 33 rdr. Og 2 mk., en sølvstob til 3 rdr., ikke mindre end 20 rdr. i kontanter, to kobbergruekedler, 20 rdr., fem tinfade og seks tintallerkner, 3 rdr. 1 mk., et par tin- og et par messinglysestager, et messingfyrbækken, et fyrfad, en kobberpande, et rød- og hvidmalet krus med tinlåg, ti store og fem små hollandske fade, ti sibøtter, tre trug, syv skåle, fyrre lersætter, tre røde fade og en rød skål, fire røde potter, ni trætallerkner, et timeglas på to timer, fire sorte gryder, en lille Christian IV bibel, bogen "Helvaderus" en stor egetræskisté med lås og en mindre uden lås, fire sold, tre selder, fem løbe en garnvindel, en haspe, en mangelfjel med stok, fire små fjerdinger og kar, to tønder, to gamle kister, en loftstige, et nyt større og fem mindre kar med jerngjorder, en kærne, en flødebøtte, to standfjerdinger, fem bøtter, et par kværnsten, et par uldkarter og en peberkværn.
Afdødes garderobe blev holdt udenfor vurdering og overgivet sønnerne, som skulle "deele dem i kiærlighed og eenighed imellem dem", medens de to piger til gengæld skulle have deres moders garderobe, når hun afgik ved døden.
Af besætning på gården nævnes ikke mindre end seks plage, sat til 55 rdr., en hoppe med føl, 18 rdr., to hopper, 16 rdr., seks stude, 31 rdr., tre aåringsstude, 10 rdr., otte kvier, 29 rdr., tre køer, 22 rdr., fire kalve, 5 rdr. 2 mk., atten får med lam, 18 rdr., en vædder og en gimmer, 1 rd., en so med seks grise, 4 rdr., og otte gamle gæs, 2 rdr. Af redskaber kan nævnes en vogn med alt tilbehør og fire jernbeslagne hjul, 10 rdr., en vogn "ringere" med træhjul, 7 rdr., en vogn "endnu ringere", 3 rdr., et nyt vandtrug, en plov med tilbehør, toenhalv harve, en spand med to jerngjorde, to hestedækkener, ni river, to sleve, to høleer, tre spader, en hakkelseskiste med kniv, en sav, en skarøkse, en haandøkse, en hammer, et spigerbor, en fil, to navere, en knibtang, en stålgreb og en trægreb.
Afdøde havde ejet en del af gårdens bondeskyld, nemlig 7½ skpr., som nu vurderedes til 20 rdr., og til aktiverne kom endvidere et beløb på 6 rdr. 2 mk., som boet havde lånt Anne Kirstine Sørensdatter, samt et beløb paa 6 rdr. 4 mk., som Peder Holm i Havvig skyldte boet. De samlede aktiver androg herefter 382 rdr. 1 mk. 9 skill.
Man gik nu i gang med at kikke på gældsposterne, og bygningernes brøstfældighed blev takseret af de tilkaldte vurderingsmænd, som fandt, at der på gården fandtes en del godt tømmer og tag, hvorfor de skønnede, at der var tilstrækkeligt til bygningernes istandsættelse, hvilket ejeren af Søgaard, Peder Bagges enke godkendte. Endvidere blev det oplyst, at der havde været ført forhandlinger med hensyn til gårdens fremtid, og at Søgaards ejer havde accepteret, at enken beholdt halvdelen af gården i fæste, medens sønnen Knud skulle overtage den anden halvpart på betingelse af, at de to selv bekostede bygningernes istandsættelse. Sønnen Knuds betingelser for overtagelsen af fæstet på halvdelen af gården var ellers nok så skrappe og dikteret af hans mor. Det hedder heri, at "hand skal leve med hende og Søskende udi god Kiærlighed og Venskab som hidindtil, endog forsikre hende icke at gifte sig eller indføre nogen i Gaarden til sin Moder uden hendes gode Villie og Samtycke."
Søgaard Gods krævede således ingen penge til istandsættelse af gårdens bygninger, men prætentionerne på besætning og redskaber i henhold til lovgivningen afstod man dog ikke fra, således at der udkrævedes fem heste, hvoraf de to skulle være køreheste, vurderet til 32 rdr., og de tre plovheste til en værdi af 30 rdr. Endvidere skulle der være en god vogn til 10 rdr., en arbejdsvogn til 6 rdr. samt en plov med tilbehør til 3 rdr. 2 mk. og en harve til en værdi af 4 mk. Disse passivposter blev sammenlagt med skiftets omkostninger opgjort til ialt 88 rdr. 5 mk. 8 skill., hvorefter der blev den betragtelige sum af 293 rdr. 2 mk. 1 skill. til deling arvingerne imellem. Heraf fik enken forlods tillagt halvdelen, medens sønnerne hver skulle arve 48 rdr. 5 mk. 5½ skill. og de to ugifte døtre hver 24 rdr. 2 mk. 10 3/4 skill. Endvidere "forsikrede Enken Kirsten Lauritsdatter tillige med Sønnen Knud Jensen at give den anden Søn Jens Jensen en schichelig Seng, og begge Døtrene Kirsten og Karen Jensdøtre hver deres Seng, Trolovelse og Bryllupskost, og ifald Karen Jensdatter icke bliver gift, tilsiger de hende istedenfor Trolovelse og Bryllupskost at skee Fornøyelse udi anden Maade"
nr. 2819
Kirsten Lauridsdatter
født ca. 1685
begravet: 10 januar 1762 Nysogn, Ringkøbing, Denmark,
Kiesten Lausdatter af Brølling 77 aar
gift med: Jens Knudsen Brøllund
børn:
Knud Jensen Brøllund, 1722-1784
Malene Jensdatter, 1723-1755
Kirsten Jensdatter Brøllund, 1725-1800
Jens Jensen, 1729-
Karen Jensdatter Brøllund, 1731-1817
Hendes forældre var:
Laurids Nielsen Gadegaard, 1650-1719 nr. 5628
mor: Kirstine … 1651-1737 , nr. 5629
søskende:
Christen Lauridsen Gadegaard, -1746
Laurids Lauridsen Gadegaard, 1686-1756
Johanne Marie Lauridsdatter, 1690-
Anders Lauridsen, 1694-1755
Jens Lauridsen,
Ane Lauridsdatter
nr. 5636
Knud Pedersen Gadegaard
Knud Pedersen (Gadegaard) blev født omkring 1650 i Kjærgaard, Ny Sogn, Hind Herred, Ringkøbing Amt,
Hans far var Peder Nielsen Kjærgaard nr.
Knud Pedersen erhvervede sig som gårdmand i Gadegaard, på Holmsland
Han blev gift med Karen Gregersdatter omkring 1676 i Ny Sogn, Hind Herred, Ringkøbing Amt,
Han døde i 1755.
børn:
Peder Knudsen Gadegaard, 1676 - 1749
Søn
Jens Knudsen Brøllund, 1680 - 1749
Datter
Johanne Knudsdatter Gadegaard, 1684 - 1765
Datter
Ane Margrethe Knudsdatter Gadegaard, 1686 -
Datter
Inger Knudsdatter Gadegaard, 1688 - 1758
nr. 5637
Karen Gregersdatter
blev født omkring 1654 Ny Sogn, Hind Herred, Ringkøbing Amt,
gift med Knud Pedersen Gadegaard
omkring 1676 i Ny Sogn, Hind Herred, Ringkøbing Amt,
død: 1737 (Alder 83) Gadegård, Ny Sogn, Hind Herred, Ringkøbing Amt,
begravet: 2 juni 1737 (32 dage efter død) Ny Sogn, Hind Herred, Ringkøbing Amt,
Kirkegård: Ny Sogn kirkegård
[S163] Kirkebog for Nysogn, Hind herred, Ringkøbing amt, AO 1732 FVD - 1776 opslag 173 [Fol. 200 nr. 33 (137)].
børn:
Peder Knudsen Gadegaard, 1676 - 1749
Jens Knudsen Brøllund, 1680 - 1749
Johanne Knudsdatter Gadegaard, 1684 - 1765
Ane Margrethe Knudsdatter Gadegaard, 1686 -
Inger Knudsdatter Gadegaard, 1688 - 1758
nr. 5628
Laurids Nielsen Gadegaard
Laurids Nielsen Gadegaard
Født: omkring 1650 - Brøllund, Nysogn
Død: 1719/20 e.v.t ) - Gadgaard, Nysogn
Hans far var: Niels Christensen, 1620-1690
mor, ukendt …
bror
Søren Nielsen, 1701
børn:
Christen Lauridsen Gadegaard, -1746
Kirsten Lauridsdatter, 1685-1762
Laurids Lauridsen Gadegaard, 1686-1756
Johanne Marie Lauridsdatter, 1690-
Anders Lauridsen, 1694-1755
Jens Lauridsen,-
Ane Lauridsdatter
nr. 5629
børn:
Christen Lauridsen Gadegaard
Født: Gadgaard, Nysogn
Død: 1746 - Nr. Bandsby, Nysogn
Kirsten Lauridsdatter
Født: 1685 35 34
Død: 1762 - Brøllund, Nysogn
Laurids Lauridsen Gadegaard
Født: 1686 36 35
Død: 1756 - Gadegaard, Nysogn
Johanne Marie Lauridsdatter
Født: omkring 1690 40 39
Anders Lauridsen
Født: 1694 44 43 - Gadgaard, Nysogn
Død: 1755 - Gadgaard, Nysogn
Jens Lauridsen
Ane Lauridsdatter
nr. 11272
Peder Nielsen Kjærgaard
født: ca. 1600 i Kjærgaard, Sdr. Bandsby, Nysogn, Hind herred, Ringkøbing
Død i mellem:. 1665 og 1672
Peder Nielsen overtog allerede i 1624 halvdelen af fødegården og i 1632 den resterende del. Sidstnævnte år ses han i øvrigt sammen med bl.a. Jens Jensen i Gadgaard og farbroderen Iver Graversen i Bandsby samt de øvrige Holmslandsbeboere at have været med til at udstede en fuldmagt til velbyrdige Hans Krabbe på Søgaard til ved dom og rettergang at forsvare deres rettigheder til "forte" og fædrift på Holmsland Klit.
Efter Peder Nielsens død videredrev enken en tid Kjærgaard, som derpå overgik til sønnen Iver Pedersen, der i Søgaard Gods' jordebog fra 1691 opføres som fæster her. Gården havde da et hartkorn på 6 tdr. 3 skpr. 1 fjdk. 2 alb. I samme gods' jordebog fra 1704 er Iver Pedersen atter op ført som fæster, og de årlige landgildeydelser bestod da af 1 mk. vogn- penge, 2 ørtug byg, 2 ørtug rug, 2 pund smør, et svin, et får, et lam, en gås, to høns, 1 mk. hestegæsteri samt i arbejdspenge 2 rdr, og i spindepenge 6 skill.
Den 12. april 1654 fremførtes på Viborg Landsting en sag foranlediget af Gjøde Christensen og Jens Jespersen i Velling, der stævnede Peder Nielsen fra Kjærgaard for et efter deres formening ulovligt stuevidne og bænkeskiftebrev, som han den 30. august 1629 i forbindelse med hans faders død havde ladet udfærdige, og det på en sådan måde, at de to mænds hustruer Anne og Maren Poulsdatter, der var søstre og døtre af Peder Nielsens afdøde søster, havde lidt stor skade på deres retmæssige arv efter deres bedstefar Niels Graversen (Ane 80) . For det første ankede de to mænd over, at skiftet efter Niels Graversen ikke var blevet foretaget 30 dage efter hans død, således som recessen foreskrev. Endvidere mente de, at den foretagne registrering og vurdering over Niels Graversens ejendele havde været mangelfuld og uretfærdig, samt at Peder Nielsen havde unddraget sig de officielle myndigheders medvirken ved skiftet og havde nøje des med et såkaldt hjemmelavet bænkeskiftebrev, der ganske vist var for synet med 4 mænds segl, men ikke lovlig tinglæst. Endelig stævnede de Peder Nielsen for et tingsvidne, som han den 10. marts 1653 havde erhvervet på herredstinget, og hvori bl.a. hans broder Gravers Nielsen i Gammelsogn havde udtalt, at han selv intet havde arvet efter sin afdøde fader. Desuden havde Jens Jensen i Gadgaard udtalt, at da fjenderne havde for ladt landet, da havde han set, at Peder Nielsen pløjede med kun en hest for ploven, medens hans øvrige trækdyr havde været hans køer, men Jens Jensen havde dog ikke kunnet oplyse, hvorvidt den omtalte hest var købt eller lånt hos naboerne. For at opnå et forlig i hele sagen krævede Gjøde Christensen og Jens Jespersen på deres hustruers vegne, at Peder Nielsen udbetalte dem hver 10 rdr. Peder Nielsens voldgiftsmand Iver Enevoldsen havde til landstinget afgivet en erklæring, hvori han vurderede og skønnede, at da Peder Nielsen ved faderen Niels Graversens død "ved Dannemænds Vidne og Nærværelse" lod registrere og vurdere faderens bo, var det for alle tilstedeværende blevet klart, at det på grund af fjendernes indfald i landet og plyndring var blevet reduceret til et ganske ringe bo, hvorfor Iver Enevoldsen ikke mente, at der med nogen som helst rimelighed kunne blive tale om arv til afdødes datters døtre.
Den 28. marts 1655 kom sagen atter for Viborg Landsting, og det blev nu her oplyst, at Peder Nielsen havde været værge for de to piger, hvor for deres ægtemænd nu forlangte regnskabsaflæggelse angående nævnte værgemål, ligesom de krævede Peder Nielsen dømt til at "betale billig Kost og Tæring". Til landsretten udtalte de, at voldgiftskendelsen havde været "Vi fattige Mænd til stor Skade". De to mænd havde i øvrigt overtalt rådmand Christen Tuesen til at udtale sig på deres vegne, og hans bedømmelse var, at det i 1629 af Peder Nielsen udstedte bænkeskiftebrev var ugyldigt og ulovligt opsat og foretaget. Han havde især hæftet sig ved, at der i det famøse skiftebrev kun figurerede en besætning på seks køer, medens Peder Nielsen syntes at have undladt at omtale gårdens heste, ligesom der heller ikke figurerede hverken plovstude eller øxne (fedekvæg). Disse oplysninger supplerede Gjøde Christensen og Jens Jespersen med udtalelse om, at Peder Nielsen i Kjærgaard igennem årene havde pløjet sin jord med ikke mindre end syv forskellige heste.
Det endelige resultat af sagens behandling på landstinget kendes ikke, men det må formodes, at man - som det dengang var almindeligt - har opnået et forlig.
Kilde:[S269] Nordisk Slægtsforskning, Slægten Lodberg fra Søndervig, (Nordisk Slægtsforskning ApS, Skringstrup, Skals 1982).
børn:
Knud Pedersen (Gadegaard)
født: ca. 1640, Kjærgaard, Sdr. Bandsby, Nysogn, Hind herred, Ringkøbing
Jens Pedersen Kiærgaard
d.3 maj 1725, Gadegaard, Nr. Bandsby, Nysogn, Hind herred, Ringkøbing amt
nr. 11273
Johanne
død efter 1672 [1]
nr. 11274
nr. 11275
nr. 11276
Niels Christensen
Født: 1620
Død: før 1690 - Brøllund, Nysogn
børn:
Laurids Nielsen Gadegaard, 1650-1719/20 e.v.t
hustru
Kirstine … 1651-1737
søn
Christen Lauridsen Gadegaard,-1746
datter
Kirsten Lauridsdatter,1685-1762
datter
Laurids Lauridsen Gadegaard, 1686-1756
datter
Johanne Marie Lauridsdatter, 1690-
søn
Anders Lauridsen, 1694-1755
søn
Jens Lauridsen, -
datter
Ane Lauridsdatter
nr. 11277
Kirstine
gift med Niels Christensen
nr. 22552
Christen Lauridsen
mor, ukendt …
børn:
Niels Christensen
Født: 1620
Død: før 1690 - Brøllund, Nysogn
Født: 1625
søn
Laurids Nielsen Gadegaard
Født: omkring 1650 - Brøllund, Nysogn
Død: 1719/20 e.v.t (1720) - Gadgaard, Nysogn
søn
Søren Nielsen
Død: 1701
sm1.dk/webtrees/individual.php?pid=I78564&ged=Schmidt
nr. 22544.
Niels Graversen Kjærgaard
Niels Graversen var fæster af den temmelig store gård Kjærgaard i Sdr. Bandsby, Nysogn.
Født: ca. 1570
Død senest 1629 i Kjærgaard, Sdr. Bandsby, Nysogn,
Hans far var: Gravers Iversen Juelsgaard
børn:
Peder Nielsen Kjærgaard
Er født omkring 1570, og han døde senest 1629, da sønnen Peder ses at have udstedt et bænkeskiftebrev.
Nr. 22545
Ukendt
Gift med Niels Graversen Kjærgaard
nr. 22553
Ukendt
Gift med Niels Christensen
nr. 45088
Gravers Iversen (Juelsgaard)
Født: ca. 1550
børn:
Niels Graversen Kjærgaard , f.ca. 1570 d.1629, Kjærgaard, Sdr. Bandsby, Nysogn,
Gunder Graversdatter
Det vides fra den i 1654-1655 for Viborg Landsting verserende sag mod Peder Nielsen, at Niels Graversen var søn af en Gravers Iversen, der øjensynlig har brugt tilnavnet Juel eller Juelsgaard, og som må være født omkring 1550. Foruden sønnen Niels har Gravers Iversen været far til Iver Graversen og til Gunder Graversdatter.
Juelsgaard, eksisterede på Klitten fra begyndelsen af 1600-tallet.